HOBBYMANIE(5)

Mučenky vás okouzlí krásou květů i svou chutí. Proč se jim tak říká?

Misionáři viděli v květech nástroje umučení Krista: Tři černé blizny znamenají hřeby, kterými byl Ježíš přibit na kříž. Deset okvětních lístků představuje 10 věrných apoštolů. Špičaté listy zase kopí. Pět prašníků znamená 5 ran Kristových. A konečně věnec barevných vláken značí trnovou korunu. Ostatně i latinský název je příznačný – Passiflora rovná se passio, tedy utrpení, flora zase květ.

Maracuja: Potěší krásou i chutí

Řada mučenek vás potěší nejen atraktivními květy, ale také velmi chutnými plody. Nejznámější je mučenka jedlá, známá jako maracuja.  Vyniká aromatickou dužninou, používá se i do sirupů, čajů a cukrovinek. Za zmínku určitě také stojí mučenka obří Pass Alata, mučenka Granadila a také ještě mučenka corulaea. Ostatní se pěstují jako okrasné kvůli květům.

Jak mučenky pěstovat?

Mučenky jsou sice tropické liány, ale řadu z nich můžete pěstovat doma v obýváku nebo v zimních zahradách. Nejlépe jim vyhovuje těžká, jílovatá zemina ze zahrádky. POZOR: V kupovaných substrátech mučenky sice dobře rostou, ale málo nakvétají. Přesazujte je každoročně do květináče vždy o 2–5 cm většího. Od jara do podzimu je nutno přihnojovat každých 14 dní kombinovaným hnojivem na muškáty.

Mučenky jsou náročné na světlo, proto je dobré je v bytě umístit na světlé místo poblíž okna. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou, ale můžete je také volně nechat pnout v bytě nebo viset dolů ze skříněk.

Od podzimu by měla mít mučenka chladnější stanoviště, potřebuje místnost s teplotou kolem 13 až 16 st. Celsia. V přehřáté místnosti s ústředním topením ztratí všechny listy a může i zahynout. Pokud jí nemáte možnost zajistit chladné přezimování, můžete ji pěstovat jako jednoletou vždy na jaře ze semen.

Nejznámější mučenky

Mučenka pletní – Passiflora incarnata. Pěstuje se zejména pro její léčivou sílu.Z rostliny se používají listy, které mají léčivé účinky. Používají se v čerstvém stavu na kožní nemoci. Nejúčinněji působí na kožní plíseň. Čerstvé listy se rozmačkají a přiloží na postižené místo, kde necháme pár hodin působit. Léčbu opakujeme alespoň jeden týden, kdy bude výsledek již patrný.

Mučenka jedlá Passiflora edulis – pěstuje se zejména pro velmi kvalitní plody, které poskytujílahodnou šťávu. Slupka plodů je tuhá kožovitá, vnitřek je vyplněn žluto-oranžovo rosolovitou hmotou. Plody v plné zralosti samy opadávají. Zralé čerstvé plody se mohou konzumovat s cukrem, nebo se zpracovávají na šťávu, která obsahuje vitamín C.

Mučenka obří – Passiflora Alata – pochází z tropické Ameriky, používá se i jako stínící rostlina. Její květy jsou nádherné, pestrobarevné až 15 cm v průměru velké, příjemně voní. Plody jsou vejčité až 0,5 kg těžké.

Text: Jaroslav Volný
Foto a odborná spolupráce: Pavel Beran, Subropické zahradnictví Kruh

Napsat komentář