HOBBYMANIE(5)

Zahrádkáři a zelené hnojení: Tolik oblíbená hořčice je pro půdu vlastně jedovatá…

Přidat na Seznam.cz
Hořčice bílá je totiž dokonalý přírodní fungicit. Umí pro vlastní přežití vytvářet látky, které kolem jejího kořenového systému zničí vše živé, tedy tolik potřebné mikroorganizmy a další. Plevel, ale nejen on, tak nemá šanci se množit, protože hořčice navíc překryje záhon nepropustnou vrstvou, kdy i to málo, co vyroste, zahyne kvůli nedostatku světla.

Zemědělci používají umělá hnojiva, ale ty na zahradě asi nechceme

Vlastně to vypadá dokonale. Hořčice nás zbaví tolik nenáviděného plevele. Jenže po sobě nechá na druhou stranu doslova mrtvou zem. Každá kulturní rostlina, kterou na záhonech pěstujeme, potřebuje symbiotické mikroorganizmy, které jí pomáhají vstřebat živiny z půdy. Bez nich nám bude následují rok zelenina chřadnout.
Fungicidní vlastnosti hořčice využívají především velkopěstitelé. Zbaví s její pomocí půdu plevele a plodinám dodají později „stravu“ prostřednictvím umělých hnojiv. To je ale na míle vzdáleno ekologickému myšlení.
Pokud jste použili na záhonech jako zelené hnojivo právě hořčici, pak půdě nezapomeňte do půdy při rytí zapravit dostatečné množství humusu nebo hnoje. Jen tak budete mít zaručeno, že v půdě se obnoví přirozená rovnováha mikroorganizmů. Boj s plevelem tak ovšem začne nanovo…

Lepší jsou směsi rostlin

Pokud chcete dodat půdě zelené hnojení, doporučují dnes odborníci spíše různé směsi. Může to být například luskoobilní, nebo obsahující například svazenku, hořčici habešskou, lupinu, pohanku či hrách. Tyto různé směsi jsou už dnes běžně k dostání v zahrádkářských potřebách, stačí si je vybrat.

Napsat komentář