HOBBYMANIE(5)

Házená má u nás tradici

Někdo má radši kolektivní sporty, jiný dává přednost těm individuálním. Házená patří mezi první jmenované, její obliba je postavená i na tom, že v ní padá poměrně hodně gólů a úspěch může zažít každý. Jen na sobě musí pracovat, protože je při ní kladen důraz na rozvoj celého těla. Uvažujete o tom, že by ji třeba váš potomek hrál? Proč ne, házená u nás má dlouhou tradici.

Když se řekne házená

Házená je týmová sportovní hra, kterou mohou hrát jak chlapci, tak dívky, začít se s ní dá kdykoli, patří mezi oblíbené koníčky. Spoluhráči z jednoho týmu se snaží společnými silami vstřelit soupeři branku. Klade důraz na rozvoj celého těla, obsahuje jak prvky atletiky, tak gymnastiky, míčových sportů, úpolových sportů, je při ní důležité se soustředit, spolupracovat s celým týmem, přemýšlet a mít i nějaké ty rozhodovací schopnosti. I proto se často říká, že kdo chce být opravdu dobrý házenkář, ten musí umět skoro všechny sporty.

Víte, že ve srovnání s jinými kolektivními sporty není házená zase tolik finančně náročná? Stačí vám sportovní oblečení, míč a boty na běhání, časem k tomu přibydou chrániče na kolena a lokty.

Jaká je historie házené u nás?

Nejrůznější sportovní hry se těšily velké oblibě mezi studenty už v druhé polovině 19. století a na počátku 20. století, kdy profesoři konečně začali chápat, že i tělovýchova je v rámci studia potřebná. Dosud panoval názor, že mládež jen odvádí od studia, to se ale pomalu začalo měnit. Za vznikem házené stáli 3 učitelé tělocviku, a to Václav Karas, Josef Klenka a Antonín Krištof.

První jmenovaný, Václav Karas, házenou v roce 1905 poprvé popsal, nazval ji vrhanou. Hřiště tehdy bylo rozděleno na čtyři čtvrtiny a žádný z 9 hráčů tu svoji nesměl opustit. Střílelo se do zmenšených fotbalových branek, které terči, které tvořili kruhy o průměru jeden metr upevněné na tyči asi 1,5 m od země nahradil druhý jmenovaný, a to Josef Klenka. Tehdy družstvo tvořilo 6 hráčů a hra se nazývala cílová. Konečnou úpravu provedl třetí jmenovaný, tedy Antonín Krištof, který se vrátil zpět k brankám a hru nazval házenou. Družstva byla většinou sedmičlenná, počet hráčů se měnil podle velikosti hřiště, někdy hrály i smíšené týmy o 9 členech.

Zdroj: fotobanka

Jaká jména jsou s házenou v ČR spojena?

Pravidla házené se i nadále měnila a vyvíjela, upravovaly se rozměry hřiště, změna brankoviště a mnoho dalšího, včetně rozdělení třetin nebo se řešila otázka statické obrany.S házenou je i v naší historii spojena řada známých jmen. Kdo ji také hrál?

  • Legendární stíhací pilot za 2. světové války, generál František Fajtl, který hrával házenou v Hřivčicích na Lounsku.
  • Bóža Modrý (Bohumil Modrý), který je známý jako brankář mistrů světa v ledním hokeji z let 1947 a 1949. Byl nejlepším brankářem poválečné Evropy, hrál v SK Slavia Praha.
  • Ladislav Trpkoš, který stejně jako Bóža Modrý hrál za SK Slavia Praha. Byl kapitánem mistrů Evropy v basketbalu z roku 1946, v roce 1942 vyhrál i házenkářské mistrovství Evropy.
  • Olympijská vítězka v hodu oštěpem z roku 1952, Dana Zátopková, která se stala i mistryní republiky v házené, a to roku 1949 s týmem Slovácká Slávie Uherské Hradiště.
  • Dlouholetý handbalový brankář reprezentace i Dukly PrahaJiří Vícha, který si přivezl medaili jak z olympijských her, tak z mistrovství světa.
  • Tenistka Martina Navrátilová, která házenou hrála dřív, než se stala tenisovou jedničkou.
  • Král komiků Vlasta Burian a další.

Náš tip: Házenou jste nikdy pořádně nesledovali, ale uvažujete o změně? Zajímá vás, jak si vedou naši házenkáři v dnešní době? Sledujte jejich počínání na 24live.com.

Napsat komentář