HOBBYMANIE(5)

Pojištění domácnosti aneb Jak se co nejlépe pojistit?

Možná jste si teprve nedávno splnili svůj sen o vlastním bydlení, možná ho už nějakou dobu máte a naštěstí jste dosud nemuseli řešit žádnou nepříjemnost, ale někdo z vašich blízkých ano. Vám vrtá hlavou, co byste na jeho místě dělali vy a uvažujete o pojištění domácnosti. Co se pod tím ukrývá a před čím vás takové pojištění ochrání?

Nepleťte si pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti

Pojištění majetku se dělí na dvě různé části, mnozí z nás si je buď pletou, nebo mají dojem, že jsou to jen dva různé názvy pro jedno pojištění. Ani jedno není pravda, pojištění domácnosti se od pojištění nemovitosti v mnohém liší. Jde o dvě zcela rozdílné věci, a to navzdory tomu, že někdy se mohou částečně prolínat.

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení vaší domácnosti

Domov, to nejsou jen holé stěny a podlaha, ale také nejrůznější vybavení jako je pohovka, stůl, televize, rádio, nejrůznější elektrospotřebiče, obrazy a další věci vaší potřeby, a to včetně klenotů, oblečení, sportovních potřeb atd. Spolu s vybavením domácnosti sem může patřit i pojištění stavebních součástí, tedy plovoucí podlahy, obkladů, nebo kuchyňské linky, a prostorů mimo byt jako je sklep nebo půda.

Pojištění nemovitosti kryje škody na stavbě

Na rozdíl od pojištění domácnosti se nevztahuje ne její vnitřní vybavení ani stavební součásti, kryje škody, ke kterým může dojít na stavbě jako takové. Zahrnuje tedy stropy, stěny, střechu, okna, omítky, okapy apod., může zahrnovat i vedlejší stavby (bazén, zahradní domek, kůlna, plot, chodníky na pozemku).

Zdroj: fotobanka

Jak co nejlépe pojistit vaši domácnost?

Kdo chce pojistit svůj majetek, ten by neměl váhat ani nad sjednáním pojištění nemovitosti, ani nad pojištěním domácnosti. Když si sjednáte obě pojištění, což by mělo být samozřejmostí, získáte tu nejlepší možnou pojistnou ochranu, a to ať už bydlíte v rodinném domě nebo bytě. Na čem si dát při sjednání záležet?

  • Ať už řešíte kteroukoli část pojištění majetku, pak je důležité správně nastavit pojistná rizika. Živelná rizika jako je požár, úder blesku, přepětí, náraz vozidla apod. jsou asi jasná, ale co dál? U pojištění domácnosti by neměla chybět ochrana pro případ odcizení, vandalismu a pojištění odpovědnosti v běžném životě, u pojištění nemovitosti pak pojištění pro případ povodně a záplavy, vandalismu, odcizení stavebních součástí a pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti.
  • Důležité jsou také pojistné limity. Domácnost můžete pojistit na novou cenu, kdy od pojišťovny dostanete částku v takové výši, která odpovídá pořízení nových srovnatelných věcí, nebo časovou cenu, kdy je částka ponížená o opotřebení. Nemovitost lze opět pojistit na novou i časovou cenu, doplňuje je obecná cena, která odpovídá částce, kterou byste získali při prodeji nemovitosti v daném čase a místě.
Smlouvu pravidelně aktualizujte

Sjednali jste si pojištění a myslíte si, že teď už jen budete platit pravidelně pojistné a máte vystaráno? Ne tak docela. Jak už to u pojištění bývá, smlouvu byste měli pravidelně aktualizovat. Přece jen si do domácnosti pořizujete další a další věci, na pozemku si můžete postavit nový bazén nebo zahradní domek. To všechno mění cenu vašeho majetku a pokud by došlo na pojistnou událost, určitě chcete získat jako plnění tolik, o kolik přijdete.

Náš tip na závěr: Víte, že pojištění domácnosti i další pojištění si můžete sjednat online? Využít k tomu můžete například https://www.klik.cz/pojisteni-domacnosti/.

Napsat komentář