HOBBYMANIE(5)

Jak na výběr vhodného lázeňského města?

Už máte jasno v tom, že se chcete vydat do lázní, možná jste to už probírali i se svým lékařem. Ten vám dal čas na rozmyšlenou, do kterých lázní a kdy byste se nejraději vypravili. Až k němu příště půjdete, máte mu své rozhodnutí sdělit. Jenže jak vybrat to pravé místo?

Další možností je, že jste to se svým lékařem ani neprobírali, ale víte, že se do lázní chcete vypravit sami jen tak, abyste udělali něco pro svoje zdraví, načerpali síly a nadýchali se čerstvého vzduchu. Ani vy ale pořádně nevíte, jak vybrat ty pravé lázně. Čtěte dál, řekneme vám, jak na to!

V tuzemsku je celá řada lázní

Když chceme do lázní, naše kroky vedou většinou do těch tuzemských, kterých je po celé republice docela hodně. Najdeme je v každé části republiky. V západní části si můžeme vybírat zejména mezi lázněmi proslulého západočeského lázeňského trojúhelníku, tedy městy Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně. Na opačném konci republiky najdeme třeba Sirnaté Lázně Ostrožská Nová Ves. Další proslulá lázeňská města u nás jsou Lázně Bohdaneč, Lázně Teplice, Poděbrady, Velké Losiny a další.

Pomůže vám indikační seznam

Výčet je poměrně dlouhý, jak se v něm zorientovat? Samozřejmě se většinou budeme snažit vybrat lázně, které nemáme daleko od domova, jenže jen tohle kritérium nestačí. Mnohem důležitější jsou indikace, tedy nemoci, na které se lázně zaměřují a smějí se podílet na jejich léčbě. Právě nahlédnutí do indikačního seznamu by měl být první krok, který nám výběr zúží, pak teprve můžeme vybírat to pravé město.

Víte, že indikační seznam vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR, a je v něm uvedeno:

  • Konkrétní diagnózy
  • Ke každé diagnóze podmínky, které musí žadatel splnit, aby do lázní skutečně mohl jet.
  • Jaký specialista vám může lázně doporučit. Ještě docela nedávno tak mohl učinit jen praktický lékař, dneska tak ale mohou učinit i další specialisté.
  • Zda máte se svojí diagnózou nárok na komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči.
  • A konečně místa, do kterých se svými obtížemi můžete jet.

Zdroj: fotobanka

Náš tip: Mezi lázně s nejširším polem indikací patří Mariánské Lázně

Vybrat ty pravé lázně může být docela oříšek, obzvlášť ve chvíli, kdy vás trápí víc věcí, a vy byste je ideálně řešili na jednom místě. Najít lázně, které se zaměřují na různé indikace nemusí být tak snadné, na druhou stranu to není nemožné. Mezi jedny z lázní, které mají poměrně široký indikační seznam, patří Mariánské Lázně. S čím se sem můžete vydat?

Mezi hlavní léčené nemoci, se kterými se do Mariánek můžete vydat, patří nemoci pohybového ústrojí, nemoci ledvin a močových cest, nemoci dýchacích cest, metabolická onemocnění, gynekologická onemocnění, onkologická onemocnění a nemoci trávicího ústrojí.

A jak je to možné? V Mariánských Lázních a jejich blízkém okolí najdeme celou řadu vývěrů minerálních vod. Většina z nich je studená a používá se k léčbě onemocnění močových cest, ale není to jediná indikace, na kterou mohou pozitivně působit. Vliv na to má i složení pramenů, mezi ty nejznámější patří Křížový pramen, Karolinin pramen, Ferdinandův pramen, Rudolfův pramen a Ambrožovy prameny.

Napsat komentář