HOBBYMANIE(5)

Herní prvky na zahradu

S jarem se otvírají nové možnosti. A příroda nabízí nepřeberné varianty aktivit. Někdy ale chceme být jen tak na zahradě, což děti nemusí bavit. Takže jak dítě na zahradě nejlépe zabavit?

Pískoviště
Pískoviště je evergreen zahrad. Hodně muziky za málo peněz. Koupit lze plastové jednoduché pískoviště (např. ve tvaru mušle, které je navíc zavírací), které nezabere mnoho místa a nespotřebuje větší množství písku. Druhů je nepřeberné množství, se stříškou, pískoviště jako součást většího dětského domácího hřiště. Práci nedá ani vyrobit si pískoviště doma.
Nevýhody? Poničí se trávník přímo pod pískovištěm. A tak písek z pískoviště záhadně mizí a mizí a mizí, což ale v případě standardních velikostí pískoviště (nepočítáme malou plastovou mušli) není větší problém. Snad jen v tom, že trávník okolo pískoviště je vystaven horším podmínkám.

Domeček
Zahradní domeček nabízí trošku soukromí pro dětská dobrodružství. Cenově se budeme pohybovat zcela někde jinde než v případě pískoviště. A pokud chceme designově zajímavý domeček či domeček trošku větší, připlatíme si.
Možnosti jsou však nepřeberně široké, ať už zvolíme plastovou verzi či dřevěný domeček. Výhodou je také jeho delší životnost, může tedy dělat radost nejednomu dítěti v rodině.

Domeček

Houpačka
Jen těžko se nám bude hledat dítě, které nemá rádo houpání. Představa houpačky zavěšené v koruně starého stromu u babičky je nádherná! Ne každý má ale takové štěstí, že si může do stromu na zahradě zavěsit houpačku. K dispozici jsou tedy různé přenosné konstrukce, u kterých je ale třeba počítat s horší stabilitou.
Pro nejmenší je vhodná klasická houpačka jako ohrádka, trendy jsou ale různé koše či sítě, ale samozřejmě také jednoduché houpačky tvořené pouze sedátkem. Ty rozvíjejí nejvíce dětskou pohybovost.

Skluzavka
Pokud pořídíme na zahradu skluzavku, budeme konkurovat nejednomu dětskému hřišti. Na skluzavce je zábava! Pokud nemáme možnost mít skluzavku jako součást větší zahradní prolézačky, sáhneme nejspíše po plastové verzi. A pokud investujeme do trošku bytelnější, vydrží řádění několika dětí.

Přírodní prolézačky
Mohou mít tvar iglú, tunelu či tee-pee. Jsou úplně jednoduché na výrobu a zvládneme je doma sami. A přitom budou příjemnou dekorací v zahradě, budou dětem poskytovat přirozený stín a tedy i zchlazení v horkých dnech. Nevýhoda? Na zimu zkrátka opadají.

Teepee

DIY venkovní kuchyňka
Pokud rádi vyrábíte, ale nespokojíte se jen s vrbovým domečkem z proutí, můžete do něj vyrobit také kuchyňku. Postačí nám stará židle, jejíž sedátko bude pracovní deskou a sporákem, opěrka bude zdí, na kterou přivrtáme háčky na vařečky či pokličky.
Nestačí? Na trnož můžete upevnit poličku na hrnce. Ještě málo? Co takhle zboku židle přivrtat háčky na chňapky či zástěrky?

Jednoduché, rychlé, zábavné. A tvořit mohou s rodiči i děti!

 

Zdroj foto: Fotobanka

Napsat komentář