HOBBYMANIE(5)

Invazivní španělský slimák ničí naše zahrady aneb jak se ho zbavit

Plzák španělský se k nám přicestoval krátce po revoluci spolu s ovocem a zeleninou, dovážených k nám ze středomořských zemí. Zatím nikdo nedokázal vysvětlit, jak se mohla vajíčka i mladí jedinci dostat z prodejen a domácností do půdy, ale stalo se. Začal se raketově šířit po celém území ČR a působit stále větší škody.

Jak poznat plzáka španělského a čím se liší od našeho lesního

Tento „slimák“ je druhý největší z osmi druhů plzáků čeledi Arionidae, kteří u nás nyní žijí. Dorůstá délky 8-12 cm, zatímco náš neškodný plzák lesní i délky 15 cm. Základním rozpoznávacím znakem jsou u mladých jedinců plzáka španělského dva ostře ohraničené žluté pruhy na hřbetě. Naopak plzák lesní má mláďata jednobarevně bílá až světle žlutá s kontrastně tmavými tykadly.

Přírodní způsoby, jak se ho zbavit

Plzák španělský je nejžravější v létě. Má rád zeleninu, především salát, nepohrdne ale ani jahodami a výhonky květin. Páří se obvykle v květnu, vajíčka pak klade od konce srpna až do konce roku.
Je tedy dobré mladé jedince sbírat už od jara, a to na co největší ploše. Pozor, španělák totiž „uběhne“ za den až padesát metrů!
Největší efekt pak přináší vytrvalé bránění v kladení vajíček. Pokud už je nakladli, pak v jejich odstraňování. Tady je důležité vědět, kde se plzáci ukrývají. Mohou to být zapomenuté kupky trávy, najdete je pod fóliemi na záhonech a v různých skulinách.
Další účinnou metodou je s příchodem prvních mrazíků záhony co nejhlouběji zrýt. Mráz vajíčka i mladé jedince spolehlivě zničí.
Pokud se vám nechce procházet stále celou zahradu a sbírat jednotlivce, můžete plzákům španělským nachystat návnadu v podobě hromádky nahnilého ovoce a listové zeleniny, přikryté nejlépe mokrým starým prkénkem. Slimáci se k ní „seběhnou“ z širokého okolí a pak si s jejich sesbíráním snadno poradíte.

Agresivní způsoby

Otrlejší zahrádkáři mohou použít poněkud agresivnější metody, jako je například napichování slimáků na jehlice. Můžete je také posolit – sůl vysaje z jejich těla vodu, a tak je zahubí. Stejně spolehlivě je můžete zahubit „chemickým útokem“ použitím aviváže (například Vanisch, viz video). Ta jejich tělo rozpustí.
Účinná je také past v podobě kelímku s pivem, který zapustíte do záhonu. Plzáci neodolají a utopí se. Můžete také kolem záhonů stavět zábrany.

Jedno ale máte jisté. Ať se plzáků španělských zbavujete jakýmkoliv způsobem, vždy se najde pár jedinců, kterým se podaří přes zimu někde ukrýt. Na jaře tak můžete začít se vším nanovo…

Autor: -jav-
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář