HOBBYMANIE(5)

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním, a kdy se vám které pojištění hodí?

Povinné ručení je nutnost

Když si koupíte auto, ať už nové nebo ojeté, kromě jiného máte ze zákona povinnost uzavřít povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Co to znamená v praxi? Dejte tomu, že v důsledku své jízdy nabouráte do jiného auta a způsobíte dopravní nehodu. Jste viníkem, náklady na všechny škody tak padají na vaši hlavu a levné to nebude. Proto, abyste nemuseli platit vše z vlastní kapsy, je tu právě povinné ručení, ze kterého se vyplatí škody, které jste způsobili třetím osobám. Na druhou stranu škody na vašem autě vám neproplatí (pokud nemáte sjednané havarijní pojištění).

Co kryje povinné ručení?

Jak už bylo řečeno, z povinného ručení budou vyplaceny škody, které jste svou jízdou způsobili, ať už jde o škody na majetku nebo i na zdraví. Navíc kryje škody způsobené na veřejném majetku, tedy například když poškodíte veřejné osvětlení.
Všechny škody ale budou uhrazeny pouze do výše pojistného plnění, jehož minimální zákonná hranice činí 35 milionů korun na škody na majetku a stejnou částku stanovuje zákon i na škody způsobené na zdraví. Pojistné limity si ale můžete stanovit vyšší. Nejčastěji si je řidiči sjednávají na 50 až 100 milionů korun. Počítejte však s tím, že s vyšším pojistným limitem přichází i vyšší pojistné.

Havarijní pojištění je na vašem uvážení

Na rozdíl od povinného ručení slouží havarijní pojištění na úhradu škod na vašem autě. A i když není povinné ho mít, jeho sjednání má své výhody. Kromě toho, že kryje škody způsobené dopravní nehodou, lze ho také využít při odcizení či škodách způsobených vandalismem a vlivy počasí. Když máte sjednáno havarijní pojištění, již nemusíte propadat panice, zjistíte-li, že vám někdo odřel auto na parkovišti nebo jste třeba nemotorně narazili při parkování do zdi.

Pro vyšší ochranu si vyberte doplňkové připojištění

Abyste získali ještě větší jistotu a klid na duši i v peněžence, vyplatí se popřemýšlet nad dalšími připojištěními. K těm nejčastěji sjednávaným patří pojištění čelního skla a pojištění proti srážce se zvěří, zvolit si ale můžete klidně i úrazové pojištění nebo pojištění osob a věcí v autě, které se vyplatí třeba na dovolené.

Autor: (jav)
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář