HOBBYMANIE(5)

Jak na jarní únavu? S nepečeným kiwi dortem Rákosníčkův Brčálník

Posílit v tuto časnou jarní dobu organismus a uchránit ho před pověstnou únavou i virózami je pro každého z nás bojový úkol číslo jedna. Pro tentokrát ovšem zapomeňte na syntetické vitamíny a nasaďte ty přírodní obsažené v ovoci. Opravdu bohaté jsou na ně plody kiwi, jež se s oblibou používají ve směsi s dalším odlišně zbarveným ovocem. Nicméně i na pouhém kiwi je možné založit fantastický dort, přesněji želé, které je jeho součástí. Základ tvoří nepečený sušenkový korpus. Další vrstva je smetanově krémová s efektní prohlubní, kterou v ní vytlačíte pomocí malé misky, a docela nahoře je vydatná vrstva brčálově zeleného želé. Chutná poněkud výrazně až delikátně, ale zjemněné spodní smetanovou náplní přivodí člověku pocity libé rozkoše. Bez nadsázky je to trhák, který musíte ochutnat!

Náš tip:
Místo želatiny plátkové můžete použít ke zpevnění obou náplní mletou (zn. Vitana). Na každou várku přiveďte v kastrůlku na plotně téměř k varu 100 ml vody (80 °C), odstavte ji a vmíchejte do ní 10 až 20 g želatiny (viz foto). Jakmile se rozpustí, nechte tekutinu zchladnout a použijte ji pak stejně jako rozehřátou nabobtnalou plátkovou želatinu (viz recept).

Smetanový „miskovník“ s kiwi náplní:
200 g světlých máslových sušenek, 100 g másla; smetanový krém: 400 g měkkého tvarohu (nejlepší je z vaničky), 150 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 350 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny, 3 lžíce vody; kiwi želé: 1 kg kiwi, 200 g moučkového cukru, zelená potravinářská gelová barva, 8 plátků želatiny, 4 lžíce vody

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem)

1. Sušenky naložte do sáčku a válečkem je podrťte. Jemnou sypkou směs propracujte s rozehřátým máslem, drobenku rozložte na dno dortové formy o průměru 24 cm s kolečkem papíru na pečení (bok obložte pruhem silnější fólie) a lžící nebo dřevěným hříbkem vrstvu rovnoměrně upěchujte. Vše pak uložte v chladu.
2. Připravte smetanový krém: V předstihu nechte nabobtnat želatinu v troše vody a v mikrovlnce vše rozehřejte. Tvaroh vymíchejte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku (fáze měkké vlny), 2 až 3 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině a vše metlou zapracujte do tvarohového základu. Hladký krém nalijte na zchladlý sušenkový korpus ve formě, vrstvu uhlaďte a vtlačte do ní menší misku s půlkulatým dnem (průměr cca 18 cm) obalenou potravinářskou fólií. Krém takto vytlačte a snažte se, aby se dno misky nedotklo povrchu sušenkového korpusu! Vše pak nechte v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).
3. Dále připravte kiwi želé: V předstihu nechte opět nabobtnat plátkovou želatinu v troše vody. Oloupané kiwi rozmixujte a pyré povařte cca 10 minut v kastrolu na plotně s moučkovým cukrem. Barvu ovocného základu upravte dle potřeby gelovou barvou do sytě zeleného odstínu a nechte v teplé hmotě rozpustit nabobtnalou želatinu. Vše občas promíchejte, a jakmile hmota začne lehce želírovat, nalijte ji na světlou smetanovou náplň s miskovitou prohlubní uprostřed (misku s fólií samozřejmě vyjměte!). Povrch uhlaďte a vše uložte do druhého dne v chladu. Ztuhlý korpus z formy uvolněte a povrch dortíku libovolně přizdobte šlehačkou a plátky kiwi.

Napsat komentář