HOBBYMANIE(5)

Jak na výběr vhodného povinného ručení?

Minimálně povinné ručení musí mít sjednané každé vozidlo, bez ohledu na jeho značku, model, stáří a majitele. Další složkou autopojištění je havarijní pojištění, které je dobrovolné, mnozí majitelé aut si ale tato pojištění pletou. Proč je povinné ručení na rozdíl od havarijního pojištění tak důležité a jak si vybrat to pravé?

Povinné ručení vás chrání před škodami, které způsobíte někomu jinému

Sjednání povinného ručení ukládá zákon, říká se mu také zákonné pojištění vozidla nebo pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Kryje vás jako majitele auta pro případ, že jeho provozem způsobíte někomu jinému škodu. Kryje vás ale jen do výše pojistných limitů, proto je důležité si ho dobře vybrat.

Co kryje povinné ručení?

Povinné ručení se vztahuje jen na škody, které vzniknou někomu jinému, na ty, které vzniknou vám, se nevztahuje. K tomu slouží právě havarijní pojištění, které si sjednat můžete, ale nemusíte. Jaké škody kryje povinné ručení?

  • Škody na majetku někoho jiného
  • Škody na životě a zdraví
  • Škodu v povaze ušlého zisku
  • Náklady na právní zastoupení při uplatnění nároku z povinného ručení
  • Trvalé zdravotní následky
  • Výdaje na odstranění dopravní nehody

Na jaké situace je i povinné ručení krátké?

Myslet si, že vás povinné ručení ochrání před naprosto všemi škodami, které způsobíte, by bylo nejen mylné, ale i bláhové. Klidně se můžete dostat do situace, kdy sice řádně platíte pojistné, dojde k pojistné události, ale pojišťovna plnit nebude.

Jak je to možné? Stejně jako každé pojištění má i povinné ručení stanovené výluky z pojištění. Mezi ně patří třeba řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, jízdu bez řidičského oprávnění, jízdu s vozidlem, které nesplňuje normy STK nebo když vznikne třeba škoda mezi 2 vozidly téhož majitele.

Zdroj: fotobanka

Na co si při sjednání povinného ručení dát pozor?

Možná si říkáte, že sjednání povinného ručení je brnkačka. Stačí si vybrat pojišťovnu, říct, jaké auto chcete pojistit a je to. Kéž by to bylo tak jednoduché. I při sjednání povinného ručení je třeba vybrat si to nejlepší, podmínky se u jednotlivých pojišťoven mohou lišit.

  • Součástí povinného ručení jsou i asistenční služby, které vám jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Jaký je jejich rozsah? Zajistí třeba odtah nepojízdného vozidla? A jak daleko? Poskytnou vám ubytování? Zapůjčí náhradní vozidlo?
  • Jaké jsou limity pojistného plnění? Právě na ně si dejte velký pozor. Minimem je 35 milionů korun, což už dneska nejsou v případě pojistné události žádné velké peníze. Může se klidně stát, že nebudou stačit. Není lepší si pár korun na pojistném připlatit a sjednat si limit třeba i 70, 100 nebo víc milionů?

Víte, že povinné ručení patří mezi pojištění, která si můžete sjednat online? Porovnáte jednotlivé nabídky a vyberete si tu nejlepší pěkně z pohodlí domova. Co víc si přát?

Napsat komentář