HOBBYMANIE(5)

Na barevnosti kuchyně záleží

Zařizujete si novou kuchyň? Nebo jste se jen tu starou rozhodli rekonstruovat a možná i trochu oživit barvami, aby se vám v ní nejen lépe vařilo, ale také abyste se v ní lépe cítili? Dobře děláte! Na barvách totiž záleží i v kuchyni. Právě barvy promění kuchyň v útulné, praktické a nápadité místo, opticky ji dokáží zmenšit i zvětšit.

Bez barev by náš život byl nudný

Barvy náš život ovlivňují, to je prostě holý fakt. Někteří z nás si to nechtějí připustit, je to ale tak. Některá barva nás rozdráždí, jiná uklidní, další podpoří chuť k jídlu, jiná naopak nastartuje hubnutí. Jakou tedy zvolit do moderní kuchyně?

Kuchyň má být praktická i útulná

Když přijde na zařizování kuchyně, nesmíme zapomínat na to, že kuchyň má být nejen praktická, aby se nám v ní dobře vařilo, musíme se v ní ale i dobře cítit. Bez toho by nás to vaření nebavilo a výsledkem by dost možná byly pokrmy, které by se skoro nedaly jíst.

Jednou z věcí, která se na té útulnosti podílí, jsou právě i barvy. Proč vsázet jen na bílou, která je sice nadčasová a elegantní, ale taky poněkud okoukaná? Jasně, na strop patří, ale stěny a kuchyňská linka? Ty mohou hrát všemi barvami.

V kuchyni trávíme spoustu času

Kuchyň patří mezi ty nejfrekventovanější a nejoblíbenější místnosti v domě. Stejně jako v obývacím pokoji v ní trávíme spoustu času, vaříme tu, povídáme si, probíráme život. Barvy v kuchyni by tak na nás měli působit pozitivně, podporovat komunikaci a podílet se i na příjemné atmosféře.

Zdroj: fotobanka

Teplé, studené nebo neutrální barvy?

Dřív byla kuchyň buď bílá, hnědá, případně i zelená. Dneska se už můžeme víc odvázat a vsadit na celou paletu barev. Klasikou je v dnešní době i červená, žlutá nebo oranžová, což jsou teplé barvy, které nás zahřejí u srdce a podpoří i chuť k jídlu. Žlutá a oranžová pomohou navodit tu správnou atmosféru, s červenou je to trochu složitější. Zrychluje sice metabolismus, ale zároveň v nás vzbuzuje i vztek.

Modrá a zelená patří mezi studené barvy, do kuchyně na ně vsadí spíš ten, který chce v jídle ubrat a hubnout. Modrá pomáhá relaxovat a uvolňuje stres, zelená zklidní a přivodí nám dobrou náladu. Je ideální spíš na talíře než na stěny nebo kuchyňskou linku.

Barvy s ohledem na velikost kuchyně

Barvu kuchyně bychom ale měli vybírat nejen podle toho, jak na nás barvy působí a zda chceme chuť k jídlu podpořit, nebo naopak utlumit, ale i podle toho, zda chceme kuchyň opticky zvětšit nebo zmenšit. Co si budeme povídat, někdo z nás se lépe cítí ve větších místnostech, jiný se v nich zase ztrácí.

Když máte malou kuchyň, která na vás působí poněkud stísněným dojmem, měli byste vsadit na světlé barvy. Každou místnost opticky zvětší a provzdušní. Dejte přednost kuchyňské lince ve světlém odstínu, doplňte ji o světlé a lesklé dlaždice nebo obklady.

Větší prostory zase opticky zmenšíme a zútulníme použitím tmavších barev, vsadit lze i na kombinaci materiálů a vzorů. Stěny vymalujte některou z teplých barev a uvidíte, že se vám místnost rázem bude zdát o něco menší.

Napsat komentář