HOBBYMANIE(5)

Tipy na podzimní čtení

Pokud nevyjde počasí a poslední letní záchvěvy nám nenabídne babí léto, čeká nás chlad, déšť a sychravo. Co číst na podzim, abychom přišli na jiné myšlenky?

 

V hlavní roli laskavost

Jako zjevení působí na knižním trhu román Knihonoš německého autora Carstena Henna. Starý muž, kočka, dítě. Jen stěží bychom hledali vhodnější trojici coby ústřední postavy příběhu o naslouchání, velkorysosti a přátelství. Carl Kollhoff neměl ve svém životě mnoho přátel. Majitel knihkupectví, který jej zaměstnával, byl však jedním z nich. Carl měl v obchodě zvláštní pozici, ta zahrnovala donášku objednaných knih zákazníkům. Když knihkupectví přejde do rukou dcery původního majitele, nastanou Carlovi těžké časy. Jeho úvazek je zmenšován a zmenšován, až je nakonec zrušena i donáška knih až do domu. Carlovi se zbortí svět, skončí vše, pro co žil. Ale to by nebyl laskavý příběh! A Knihonoš laskavý rozhodně je. Kdo Carla zachrání? A jak to dopadne s jeho věrnými klienty? Nedlouhý příběh nám nabídne pohlazení po duši!

Noc zázraků od Elizabeth Berg představí jako hlavní hrdinku Lucille, která je sice již v letech, avšak nebojí se výzev. A tak si otevře školu pečení. Protože se její kurzy stanou velmi oblíbenými, je donucena najmout si asistentku. Namísto toho, aby přijala šikovnou pekařku, přijme ženu, která péct neumí ani trochu. Proč? Protože Lucille se nebojí poskytnout pomoc ve chvíli, kdy je to opravdu potřeba. Tento román je druhým dílem série Mason, volně navazuje na román Příběh Arthura Truluva.

 

Čas pro bilancování

Pokud v nás podzimní dny vyvolávají potřebu řešit minulost, rekapitulovat neúspěchy a plánovat budoucnost, není lepší chvíle na Půlnoční knihovnu od Matta Haiga. Hranice mezi životem a smrtí je tenká. Ale přesto to není jen linka. Je to křižovatka, na které stojí knihovna. Jak to tak bývá, v knihovně nalezneme knihy. Půlnoční knihovna neskrývá ledajaké tituly! Nabízí příběhy našeho života. Co kdybychom se někdy v minulosti rozhodli jinak? Jakým směrem by se náš život ubíral? Přesně to bude zjišťovat Nora Seedová, když se ocitne v půlnoční knihovně. Zvolí jeden z možných alternativních životů? Vrátí se ke svému životu původnímu? A nebo odejde z knihovny zadním východem přímo do náruče smrti?

 

Ztracena v bílém šumu

Španělský spisovatel Javier Castillo nás zavede do New Yorku roku 1998, kde se během průvodu k oslavám Dne díkůvzdání uprostřed davu ztratí rodičům jejich tříletá dcera. Osudy nešťastných rodičů se budou proplétat s osudy novinářky Miren Triggsové, která pátrání po malé Kieře bere jako osobní záležitost. Ačkoli bývá Castillo nazýván jako „španělský Stephen King“, ačkoli je román označován jako thriller, není důvod mít obavy, že se náš podzim stane ještě pošmournější. Děj plyne poklidně, zvraty jsou tak plynulé, že je člověk nevnímá jako nevyhnutelné, ale jako přirozené. Chybí patos i velká gesta, příběh připomíná novinový článek shrnující události, které nám jsou z doslechu známé.

Napsat komentář