HOBBYMANIE(5)

Jak poznat vhodného dodavatele plynu?

Turbulentní proměny cen u některých komodit na trhu byly bezprecedentní. Ačkoli se predikovalo, že plyn přestane být v roce 2020 přebytkový, většina světa se na tuto skutečnost adekvátně nepřipravovala. To se týkalo i řady dodavatelů plynu pro koncové spotřebitele. Kromě skutečnosti, že řada menších dodavatelů zkrachovala, znamenala tato situace komplikace samozřejmě i pro koncové odběratele. Jak tedy poznat vhodného dodavatele plynu, abyste předešli komplikacím, které by byly nepříjemné hlavně uprostřed topné sezóny? 

Dříve byla nejdůležitější cena, dnes je to stabilita

V předešlých letech bylo trendem volit si dodavatele plynu podle nabízené ceny, k tomu sloužila řada online srovnávačů. Díky nim jste během chvíle měli na počítači řadu nabídek od různých společností, některé byly dokonce přímo distributory a nejen dodavateli.

Ačkoli by mělo následovat prověřování dodavatele přes různé recenze a zjišťování si cen za služby, které činí nemalou položku ve vyúčtování, lidé prostě často sáhli po nejnižší ceně. Zejména uplynulý rok pak ukázal, že to nebyla úplně šťastná volba, protože řada těchto dodavatelů zkrachovala a jejich zákazníci skončili u dodavatelů poslední instance.

V současné době se ceny na trhu skokově mění a řada online kalkulaček tak i dočasně přerušila svůj provoz. Jistotu, kolik zaplatíte v této topné sezóně za plyn, tak přináší pouze zastropování cen plynu a elektřiny.

Recenzím a názorům odběratelů byste pak také měli věnovat patřičnou pozornost. Některé firmy se sice chlubí skvělým prozákaznickým přístupem, ale opak je často pravdou. Na některé společnosti se prakticky nedá dovolat, pobočky mají jen v krajských městech. Navíc i výsledná cena umí často zákazníky překvapit, protože zapomínají na skutečnost, že cena za dodávky plynu je tvořena nejen vlastní cenou plynu, ale i řadou spojených služeb.

Vhodné je volit stejného dodavatele elektřiny i plynu

Někdy je vhodnou volbou dodavatel, který vám komplexně poskytne elektřinu i plyn, nejenže se do budoucna vyhnete složité komunikaci se dvěma dodavateli, protože bude stačit kontaktovat jednu zákaznickou podporu.

V případě, že navíc chcete změnit dodavatele u obou typů energií nebudete muset tak složitě vyhledávat. U velkých dodavatelů pouze zadáte své kontaktní údaje, a oni se pak s vámi spojí s přesnějšími informacemi i obout typech komodit.

Další výhodou stejného dodavatele elektřiny i plynu může být i skutečnost, že jedna společnost za vás na základě plné moci a podepsané smlouvy vyřídí vše podstatné u vašich stávajících dodavatelů. Vy se tak vyhnete složitému dopisování, mailování a občas i dohadování. Přeci jen profesionálové se ve vaší smlouvě, zákonech a vyhláškách vyznají mnohem lépe než vy. Tato služba bývá navíc bezplatná.

Věnujte dostatečnou pozornost celé smlouvě

Zejména v současné době je velmi důležité věnovat dostatečnou pozornost celé smlouvě. Vhodné tak je vyřizovat změnu dodavatele online, kdy máte dostatečný čas si smlouvu před podpisem přečíst.

Ač se zpravidla jedná o velmi dlouhé dokumenty, měli byste ve smlouvě hledat odstavce, které se primárně věnují ochraně zákazníka. Některé energetické společnosti se přímo spoléhají na skutečnost, že lidé dlouhým smlouvám nevěnují dostatečnou pozornost. Často pak může docházet k porušení práv zákazníka, který se svou stížností může obrátit na ERÚ (Energetický regulační úřad), jež nezřídka dá za pravdu odběrateli. Ušetřit tak v mnoha případech můžete i tisíce korun na ročním vyúčtování.

Zdroj foto: ub-foto / Shutterstock.com

Napsat komentář