HOBBYMANIE(5)

Jak pojistit auto, když je srovnávání cen vaše hobby?

Blíží se konec pojistné smlouvy na vašeho plechového kamaráda? Chystáte se svoje motorové vozidlo pojistit poprvé a nechcete pojišťovnu zbytečně přeplácet? Využijte srovnávač pojištění a vyberte si tu nejlepší nabídku pojištění pro vaše vozidlo.

Každé auto musí být pojištěné

Ano, je to tak. Každé vozidlo, které má přidělenou státní poznávací značku, musí mít sjednané povinné ručení, kterému se také přezdívá zákonné pojištění nebo pojištění z odpovědnosti za provoz motorového vozidla. Kdo chce, ten si navíc může sjednat i havarijní pojištění.

Havarijko vs. povinné ručení

V čem se tato dvě pojištění liší kromě toho, že jedno je povinné a druhé dobrovolné? V tom, na jakou škodu se pojištění vztahuje.

Zatímco povinné ručení vás kryje pro případ, že provozem svého vozidla způsobíte třetím stranám nějakou škodu, havarijní pojištění kryje škody, které vzniknou na vozidle vaší vinou, případně v důsledku odcizení, živelných katastrof, vandalismu apod.

U povinného ručení se také nesjednává spoluúčast, protože pojišťovna plní třetí straně. U havarijního pojištění se už většinou objevuje a udává, v jaké míře se na škodě sami budete podílet.

Jak neplatit za pojištění víc, než je nutné?

Asi nikdo z nás nechce pojišťovnu zbytečně přeplácet. Co si budeme povídat, pojištění našich vozidel nepatří zrovna k nejnižším položkám v rodinném rozpočtu, takže se každá ušetřená koruna počítá. Jak na to?

Řešením je srovnání nabídek jednotlivých pojišťoven. Teď určitě namítnete, že rozhodně nemáte čas telefonovat do každé pojišťovny a prosit je o nabídku, o tom, že byste je obešli, ani nepřemýšlíte. Víte, že je můžete porovnat pěkně z klidu domova, s kávou nebo čajem v ruce? Ano, zvládnete to online, když si některou z nabídek vyberete, pak si pojištění můžete rovnou i sjednat.

Jak funguje online srovnání pojištění?

Na našem trhu je celá řádka pojišťoven, které se zabývají autopojištěním, účtují si ale za stejné služby jiné ceny. Abyste měli šanci využít té nejvýhodnější nabídky, vznikly srovnávače pojištění. Online můžete porovnat a následně uzavřít jak povinné ručení, tak havarijní pojištění a spoustu dalších věcí (hypotéku, půjčku, životní pojištění, cestovní pojištění atd.).

  • Otevřete si srovnávač, třeba cz.
  • Vyberte si, o jakou službu máte zájem.
  • Vyplňte požadované informace. V případě autopojištění půjde o informace o vlastníkovi vozidla jako jeho věk a bydliště, tovární značku a typ vozidla, jeho výkon nebo objem motoru, počet míst ve vozidle a počet bonusových měsíců.
  • Pohlídejte si výši pojistných limitů, které patří k nejdůležitějším parametrům pojištění. Minimem je 35 milionů, kdo chce být ale dobře chráněný, ten by měl zvolit 50, 70 nebo 100 milionů.
  • Porovnejte jednotlivé nabídky a vyberte si tu, která vás nejvíc oslovila.

Ano, takhle je to jednoduché. Zabere vám to sotva pár minut, ušetřit ale můžete desítky korun. A to už se vyplatí. Co myslíte?

Zdroj foto: fotobanka

Napsat komentář