HOBBYMANIE(5)

Fermentace pro zdraví

Fermentace patří do české kuchyně už léta. Kdo by nepamatoval velké hliněné nádoby našich babiček s kvašáky nebo zelím a nechodil poslouchat tajemné bublání. Lahůdky, o kterých by málokdo řekl, že jsou zdraví prospěšné a dokonce patří do skupiny superpotravin. Fermentované potraviny totiž obsahují velké množství mikroorganismů, probiotik , vitamínů a enzymů, které tělu prospívají. Hlavní prospěch z nich získávají naše střeva, a jak dnes už víme, imunita začíná právě tam. Takže zdravé střeva jsou základem a proto určitě zařaďte kvašené produkty do svého jídelníčku.

Dnes ke kvalitním kvašeným potravinám stačí velká sklenice, těsnění, víčko, čas a velká dávka trpělivosti. Během kvašení vnikají bakterie, které potraviny udržují stále čerstvé a zabijí plísně a jiné. Kvašené potraviny tak zůstávají perfektně konzervované na dlouhý čas.

Další kvasící potravinou je vodní kefír. Získáváme jej z tzv. tibi krystalů. Jsou to ve skutečnosti polysacharidové útvary, která si pro svou potřebu staví bakterie mléčného kvašení a spolu s dalšími mikroorganismy tvoří zdravý základ pro naše tělo. Krystaly stačí mít ve sladké vodě, živí se cukrem, napoj tak okyselují a rostou nám. Tak můžeme mít zdravý nápoj kdykoli po ruce a obdarovat i rodinu či přátelé. Stačí jen měnit sladkou vodu a skladovat v lednici. Pozor ovšem, pokud chceme po tomhle nápoji řídit, obsahuje totiž i alkohol dle délky kvašení. Tibi nápoj sám o sobě chutný nijak není, ale lze jej kombinovat s domacími sirupy aj.

Mnohem zdravější nápoj než tibi krystaly je kombucha. Kombucha je nápojová, čajová houba slibující pevné zdraví a dlouhověkost. Ve skutečnosti jde ale o lišejník, vznikající symbiózou kvasinek a bakterií. Stejně jako tibi krystaly potřebuje vodu (čaj) a cukr pro svůj růst a kvašení. Kvalita čaje je velmi důležitá, aby nápoj byl co nejprospěšnější. Nekvalitním čajem se ošidíme nejen o chuť, ale i o účinky. Proces trvá pár dní, nejdéle týden a můžeme konzumovat. Pokud dobu přetáhneme, vzniká kombuchový ocet. Kombuchu se určitě vyplatí vyrábět doma, protože kupované nápoje se pasterizují a tak přicházíme o živé kultury, pro které kombuchu pijeme.

Pokud jste doteď váhali jak zařadit fermentované potraviny do jídelníčku a nejste milovník kvašáků a zelí. Tak snad vás naláká aspoň zdravý živý nápoj.

M.S.

Foto: Fotobanka

Napsat komentář