HOBBYMANIE(5)

Jak udělat screenshot obrazovky na mobilu?

Taky se vám stává, že si na mobilu prohlížíte nějaké obrázky, které si chcete uložit i bez toho, abyste si je stáhli? Ne vždycky to je možné, navíc byste si tím zbytečně plácali data. Možná nemáte aktivní data, ale využíváte wifi a potřebujete si uložit QR kód třeba z e-receptu, abyste si v lékárně mohli léky vyzvednout. Co s tím? Naučte se dělat screenshot obrazovky!

Co je screenshot?

Pod screenshotem se neskrývá nic jiného než obyčejný snímek obrazovky, kdy aktuální obrazovku „zmrazíte“, zkopírujete a uložíte si ji do paměti mobilního telefonu. Tam počká na chvíli, kdy snímek budete potřebovat, pošlete ho přátelům apod.

K čemu lze screenshot využít?

Screenshot obrazovky může nahradit posílání odkazů, zároveň si můžete na pozdější dobu uložit to, co aktuálně vidíte na obrazovce.

Jak na screenshot obrazovky?

Zatímco pořízení snímku obrazovky na počítači mnozí ovládají, s mobilem je to jinak. Na počítači stačí zmáčknout klávesu Printscreen, čím se kopie displeje přesune do schránky a vy ji pak uložíte jako grafický soubor, nebo k tomu můžete využít různé speciální programy. Jak na screenshot na mobilu?

Postup je u většiny telefonů stejný, stačí stisknout hardwarové tlačítko pro vypnutí nebo zapnutí telefon a s ním tlačítko pro snížení hlasitosti. Telefony, které mají v dolní části displeje tlačítko domů pak místo tlačítka pro snížení hlasitosti použijí tlačítko Domů (za současného stisku tlačítka pro zapnutí/vypnutí telefonu).

Obrazovka pak problikne, vyfotí se a uloží do Galerie. Abyste věděli, že se celá akce zdařila, některé telefony vydají i nějaký zvuk.

Co dělat, když ani jeden z těchto způsobů nefunguje?

Pak nezbývá než si stáhnout speciální aplikaci na tvorbu screenshotů, nebo zapátrat po nějakém alternativním způsobu. Ten se liší telefon od telefonu.

Třeba majitelé Samsung telefonů si mohou aktivovat zachycení screenshotu horizontálním přejetím hranou dlaně po displeji, kdo má Sony, tomu stačí přidržet tlačítko vypínání a v menu, které se otevře, zvolit pořízení snímku obrazovky.

Jak na to musí jít majitelé iPhonů a iPadů? Pokud máte starší model, budete k pořízení screenshotu využívat domovské tlačítko se zamykacím tlačítkem.

U novějších modelů podržíte boční zapínací tlačítko a poté krátce stisknete tlačítko pro zesílení hlasitosti. Displej problikne, uslyšíte zvuk fotoaparátu a v levém dolním rohu se objeví náhled snímku, který můžete dál upravovat, sdílet nebo uložit do galerie.

Víte, že můžete screenshot pořídit i určitým gestem? V sekci Gesta si jednoduše nastavíte, co musíte pro pořízení snímku udělat. Třeba přejet třemi prsty po displeji.

A co ty aplikace?

Do telefonu si nainstalujete něco navíc, takže je třeba dát si pozor na to, co si stahujete. Většina aplikací požaduje přístup na obrazovku, což může způsobit nejeden problém. Na druhou stranu vám ale aplikace nabídne pokročilé možnosti nastavení screenshotů.

Napsat komentář