HOBBYMANIE(5)

Víte, jak vybrat správnou lampu na čtení?

Nejeden z nás se těší, jak se večer usadí do křesla, udělá si pohodlí, do ruky vezme rozečtenou knihu a bude si užívat klidu a čerpat nové síly. Čtení knížek je báječný relax, kterému se jen tak něco nevyrovná. Aby naše oči mohli přelétávat řádky a hltat písmenka, potřebujeme na ně vidět. Máte pořádnou lampu na čtení? Že ne? Pak čtěte dál, poradíme vám, jak ji vybrat!

Světlo nás provází po celý život

Kvalita světla je pro nás nesmírně důležitá. Provází nás po celý život, ovlivňuje zdraví našich očí, dokáže prodloužit náš den. Pár minut čtení před spánkem nás navíc uklidní a připraví na klidný spánek. Abyste si nekazili oči, je třeba dobře si vybrat lampičku na čtení.

Víte, že asi největší oblibě se nyní těší LED lampy, které jsou šetrnějším zdrojem světla, navíc myslí i na vaši peněženku. Jejich pořízení nestojí svět, šetří i energii a pyšní se i dlouhou životností. Co víc si přát?

Po jaké lampě sáhnout?

To záleží. Kde si budete číst? Zatímco do obývacího pokoje je ideální volbou stojací čtecí lampa, která perfektně doplní sedačku nebo křeslo, na noční stolek vedle postele se hodí spíš stolní lampa. Do dětského pokoje zase volte dětskou lampu.

Nemáte vedle noční stolek ani nic jiného, kam byste stolní lampu postavili? Řešením pro vás může být lampa s klipem, kterou připevníte k nad postel nebo na poličku.

Náš tip: Víte, že stojací lampu využijete nejen na čtení? Bohatě totiž postačí jako osvětlení při sledování televize, přijde vám ale vhod i při ručních pracích.

Na barvě světla záleží

Co má na kvalitu světla asi největší vliv? Jeho barva! Na čtení se hodí spíš teplé žluté světlo, které je slabší než to na relaxaci. Hodnota by neměla překročit zhruba 2700 K. Co nám tahle hodnota říká?

Čím vyšší je číslo v Kelvinech (K), tím je chladnější a naopak. Běžné denní světlo dosahuje hodnoty 4000 až 5000 K.

Možnost regulovat intenzitu světla nepodceňujte

Velmi šikovná je lampička, u které si můžete intenzitu světla regulovat přesně podle svých potřeb. Každému totiž vyhovuje něco jiného. S lampičkou, kterou přizpůsobíte sami sobě se vám bude lépe pracovat a požitek ze čtení bude ještě větší.

Co dalšího ještě u čtecí lampy oceníte?

Kromě toho, že lampičce vyberete to pravé místo, dobře zvolíte barvu světla a možnost regulovat jeho intenzitu, dost možná oceníte i polohovatelnou stolní lampičku. Tu uzpůsobíte konkrétní situaci, natočíte si ji, jak bude potřeba.

Čemu se určitě vyhnout?

Každý čtenář by se měl vyhnout čtení při rozsvícení normálního, centrálního osvětlení. To je totiž poměrně silné a osvětlí celou místnost. To není na čtení právě vhodné.

Víte, že správná čtecí lampa by měla mít shora neprůsvitné stínidlo, aby neoslňovala a nastavitelnou nohu nebo rameno?

Napsat komentář