HOBBYMANIE(5)

Jak snížit příjem sacharidů?

Potýkáte se s nějakým tím kilem navíc a hledáte způsob, jak se ho nejen zbavit, ale taky jak si pak tu vysněnou váhu udržet? Možná přemýšlíte o nějaké dietě, cvičení, změně životního stylu a dalších způsobech. Jedním z nich, který je poslední dobou velmi oblíbený, je snížení příjmu sacharidů. Jak na to?

Co jsou to ty sacharidy?

Nejeden z nás se zděsí hned, jak slovo sacharidy uslyší. V poslední době se z nich stal pro mnohé doslova strašák z hororu, přitom je pro správné fungování našeho organismu potřebujeme. Spolu s tuky a bílkovinami patří mezi základní živiny, které se starají o správné fungování organismu a jsou i zdrojem energie.

Bohužel není výjimkou, že jich ve stravě přijímáme víc, než je zdrávo, najdeme je totiž i tam, kde je vůbec nečekáme. Dělíme je do dvou skupin:

  • Jednoduché sacharidy jako rychlý zdroj energie
  • Komplexní sacharidy, které se tráví pomaleji, energii uvolňují pomalu a najdeme je v potravinách s vysokým obsahem vlákniny.

Naše strava ale většinou obsahuje ty jednoduché. Přeci jen si dopřejeme nějakou tu čokoládu, cukroví, buchtu, čokoládovou tyčinku apod. Všeho moc škodí, tak zkuste jejich příjem snížit.

Zdroj: fotobanka

Jak snížit příjem sacharidů?

Velmi oblíbeným způsobem, jak se zbavit nastřádaných tuků je třeba ketodieta, při které snížíte příjem sacharidů, a naopak zvýšíte příjem bílkovin, zeleniny a hlídáte si pitný režim. Ketodietě se také přezdívá nízkosacharidová dieta nebo low carb strava a je populární nejen mezi sportovci, ale i běžnou populací.

  • Prvním krokem je přestat pít slazené limonády, džusy a kolové nápoje. Dejte přednost čisté vodě a neslazeným čajům.
  • Přestaňte si kávu a čaj sladit. Nejprve snižte množství cukru, které do nápoje dáváte a postupně ho přestaňte sladit úplně.
  • Jíte hodně pečiva? Zkuste ho nahradit nízkosacharidovým chlebem.
  • Brambory jako přílohu k masu nahraďte zeleninou. Ta je skvělá i na svačinu.
  • Pečte a vařte si doma sami a hlídejte si, z čeho jídlo připravujete.
  • Jezte pravidelně 5x denně menší porce, které vás zasytí, ale nepřetíží. Každý den začněte snídaní, nevynechávejte oběd a zakončete ho večeří. Mezi hlavními jídly si dopřejte svačinku, třeba v podobě proteinového koktejlu nebo tyčinky.
  • Vyhněte se hladovění, tělo potřebuje přísun živin průběžně.
  • Hlídejte si dostatečný přísun vlákniny.
  • Nepodceňujte ani pitný režim. Vodu popíjejte průběžně po celý den, večer rozhodně nedohánějte to, co jste přes den nestihli. Zbytečně byste zatížili ledviny a v noci byste se asi ani moc nevyspali.

Víte, že když chcete zhubnout, je dobré se zaměřit i na příjem a výdej energie? Abyste se opravdu začali zbavovat nahromaděných tukových zásob, musí být výdej energie vyšší než její příjem. Pokud by to bylo naopak, tělo si začne ukládat zásoby energie na později, a to rozhodně nevede k vysněné postavě.

Napsat komentář