HOBBYMANIE(5)

Co dělat při autonehodě

Autonehoda je strašák, který nás doprovází po celou dobu, co se pohybujeme v silničním provozu. Můžeme se snažit sebevíc, ale chování lidí kolem nás neovlivníme. A tak se jednou i my můžeme stát účastníky takové nehody a je dobré vědět, co dělat.

 

Autonehoda krok za krokem

Ve chvílí, kdy dojde k autonehodě, je třeba se nadechnout a uklidnit. Nejprve ze všeho zastavíme okamžitě auto a vypneme motor, abychom snížili riziko požáru auta. Auto poté zajistíme zatáhnutím ruční brzdy. Toto učiníme i v případě, že došlo k malému ťuknutí na parkovišti.

Po zastavení zapneme výstražná světla, abychom upozornili ostatní řidiče. S tím souvisí i položení výstražného trojúhelníku, který mimo obec musí být položený minimálně 50 m od automobilu. Předtím, než však vystoupíte z auta, musíte si nasadit reflexní vestu. Pokud jsou s vámi v autě další lidé, odveďte je do bezpečí. Poté se s dalším účastníkem dohodnete na dalším postupu. Pokud se shodnete na tom, kdo je viník a nenaplnila se povinnost k zavolání policie (o tom si přečtete dále v článku), stačí nehodu zdokumentovat a sepsat formulář o nehodě. Nehodu zdokumentujte ze všech možných úhlů, natočte klidně i video. Do formuláře je třeba uvést jméno, SPZ, číslo pojistné smlouvy, číslo řidičského průkazu a jak se nehoda stala. Cokoliv navíc, co ve formuláři bude, je jen k dobru.

Toto je základ, který byste měli znát. Je použitelný samozřejmě jen v případech, kdy se jedná o lehkou autonehodu bez vážného zranění.

Jakmile dojde při autonehodě ke zranění, je samozřejmě nejdůležitější ochrana zdraví a záchrana života. Platí, že pokud je v autě zraněný člověk, tak s ním nehýbeme. Výjimkou je, pokud by přestal dýchat nebo by například auto začínalo hořet, tj. jeho život by byl v ohrožení.

 

Kdy je nutné volat policii?

Pokud se řidiči dohodnou, jak bylo zmíněno výše, není nutné volat na místo policii. Jsou ale situace, kdy je to stanoveno zákonem. Jedná se o tyto situace:

· hmotná škoda převyšuje 100 000 Kč

· škoda na majetku třetí strany (např. veřejné osvětlení)

· nehoda zablokovala silniční provoz

· účastníci se nedohodli na zavinění

 

Policii dále musíte zavolat v případě, kdy přijdete k poškozenému autu a viník je neznámý. Budete potřebovat záznam policie pro vaši pojišťovnu.

 

Na závěr je třeba uvést, že v rámci autonehody se setkáte s různými typy lidí. Nikdy se nenechte zahnat do kouta. Pokud si nejste jistí, raději vždy zavolejte policii a nenechte se přesvědčit, že je všechno vaše vina.

 

Zdraj Foto: Fotobanka

Napsat komentář