HOBBYMANIE(5)

Je nejvyšší čas na setbu paprik: Jak na to?

Chcete-li se pustit do práce, můžete si vypěstovat zdravou sadbu. V létě určitě oceníte nejen kvalitu, ale i množství sklízené zeleniny.

Čas pro výsev paprik

Optimální termín pro výsev paprik je konec ledna, celý únor a prvních pár dní v březnu. Rajčata, cibuli a celer vyséváme o malinko později. Kdo nestíhá, a přesto touží po křupavé zelenině do fresh salátů, měl by rozhodně přiložit ruku k dílu alespoň teď. Domácí výsev má smysl maximálně do poloviny března. Pusťte se do toho! Vypěstovat sazeničky paprik není nic složitého. A na rostlinkách navíc ušetříte.

Papriky se předpěstovávají jako první druh zeleniny vůbec. Měly by být totiž dostatečně vyvinuté, silné a vzrostlé, až je budeme v půlce dubna přesazovat do fóliovníků či skleníků nebo po květnových „zmrzlých“ ven do zahrádky. Pokud sazeničky do té doby nezesílí a nebudou zdravé, může nastat problém, aby v našich podmínkách dozrály. Ideální sadba by pak měla být asi 20 cm vysoká, s pevným stonkem, rozvíjejícími se květy a alespoň pěti zdravými zelenými listy.

Kam se semínky?

Pro semínka paprik se skvěle hodí hrubý perlit. Je sterilní, takže neobsahuje zárodky plísní. Pokud jej pro předpěstování paprik použijete, nehrozí padání klíčících rostlinek. Malé sazeničky v něm také krásně zakoření. Má i tu výhodu, že ho prakticky nemůžeme přelít. Právě přemokření bývá nejčastějším důvodem, proč se v létě nezakousnete do svěží vitamínové bomby z vlastní zahrádky. V zahrádkářských prodejnách na tento substrát narazíme pod označením agroperlit.

Semínka jsou „žíznivá“

Třímilimetrové kuličky nasypte do květináčku nebo do truhlíku, semínka rozprostřete po povrchu a přikryjte savým papírem. Podmisku průběžně dolévejte vodou, měl by jí být stále zhruba centimetr. Také savý papír čas od času orosíme, dobré je nádobu překrýt igelitem. Jakmile semínka vyklíčí natolik, že se objeví děložní lístky, lze savý papír odstranit. Když sazeničky povyskočí, vyjmeme je opatrně z perlitu a rozesadíme do květináčků. Přepíchat se dají už zhruba po čtrnácti dnech. Perlit postrádá živiny, a proto je potřeba mladé rostlinky přemístit do tzv. sadbovačů o rozměrech 1,5 x 1,5 cm. Tam je necháme růst 4 až 6 týdnů.

Rostlinky potřebují hodně světla

Aby papriky dobře vzešly, potřebují hodně světla a teplé stanoviště, kde se teplota pohybuje kolem 20 stupňů Celsia. Pokud chceme mít zaručený úspěch, papričky v sadbovačích alespoň jedenkrát přihnojíme. Jakmile rostlinky zesílí a sadbovač jim začne být malý, přesadíme je do květináčků o rozměru 7 x 7 cm.  Postupně také začneme s otužováním, což v praxi znamená, že větráme. Z plastových či hliněných květináčků papričky do pařeniště, fóliovníku či na venkovní zahrádku nasadíme na jaře i s kořenovým balem.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář