HOBBYMANIE(5)

Každý muž má mít v kapse nůž… Na tuhle sbírku by nám ale kapsy nestačily!

Tyhle kapesní nožíky byly cenné v tom, že v kapse nezabíraly místo, přesto jste s nimi dokázali ukrojit chleba, namazat ho, v případě nutnosti utáhnout šroubek. Ale vyráběly se také nožíky jen tak pro parádu, nebo naopak víceúčelové.

ZAJÍMAVOST: Historicky nejstarší jsou nože jednoželízkové; do této kategorie patří zejména pracovní nože (roubovací, očkovací, řezbářské, řeznické). Nejstarší, lidové se vyznačují tím, že postradají aretaci („pero“);  je to například tzv. moravský křivák, určený hlavně k roubovaní. Podobně jednoduchou a lehkou konstrukci vyrábí dodnes francouzská firma Opinel, u jejichž výrobků je však želízko zajištěné otočným prstencem.

Sbíral, co se mu líbilo na pohled

Sbírka pana Krblicha je v Česku zřejmě unikátní. Osahuje totiž především kapesní nože, které by se daly zařadit do „lidové“ cenové skupiny. Tyhle skvosty se prodávaly často na poutích, v prodejnách se suvenýry nebo s tzv. levným zbožím. Doklady o jejich výrobcích už zřejmě nikdo nikdy nedohledá.

Ale to není podstatné. Pan Krblich totiž sbíral především to, co se mu líbilo. I díky tomu se dnes můžeme pokochat naprostými skvosty v oboru. Najdeme nejen klasiku, ale třeba i vzácné miniatury. Nu, do kapes by se nám coby správným mužům jeho sbírka asi nevešla. Potřebovali bychom na ni tak dva velké kufry. Takže do nich pojďme alespoň nahlédnout…

NEPŘEHLÉDNĚTE! Máte také sbírku něčeho, co se jen tak nevidí? Nebuďte lakomí a pochlubte se s ní ostatním hobbymaniakům! Vyfoťte ji, popřípadě ji natočte i na video a nezapomeňte také na komentář. Vše zašlete na adresu redakce@hobbymanie.tv. Každý zajímavý příspěvek rádi zveřejníme!

 

 

Napsat komentář