HOBBYMANIE(5)

Když krtek začne zahradničit, je zle! Ale jak se ho zbavit?

Nejprve je třeba ujasnit si, s kým máme tu čest.  Je to černavě hnědý savec s vynikajícím čichem, sluchem a hmatem. Pověsti o tom, že je úplně slepý, nejsou ale pravdivé – krtek má sice slabý zrak, ale vidí vás! Měl by být vlastně užitečný, živí se totiž hmyzem. Jenže svou schopností zlikvidovat zahradu budováním rozsáhlé podzemní sítě chodeb a tvorbou desítek krtinců jeho užitečnost klesá hluboko do mínusu…

Co funguje aspoň chvilku

  • Dát do krtinců citrón, citrónovou kůru, tvarůžky nebo lidské vlasy, patřilo mezi oblíbené rady našich babiček. Funguje to, ale jenom na čas.
  • Podobný efekt mají některé druhy rostlin, jako je například afrikán, řepčík královský, nebo pryšec křížmolistý. Krtkovi sice nevoní, ale začne rýt někde opodál.
  • Zvukové elektronické rušičky patří mezi moderní zbraně. Mají ale obvykle stále stejnou frekvenci, takže na nějakou dobu sice krtka odradí, ale po čase si na zvuk zvykne a pokračuje ve své práci vesele dál.

Jak krtka vypudit k sousedům?

  • Podle zkušených zahrádkářů krtkům absolutně nevoní benzín. Namočte do něj noviny nebo hadry a dejte je do krtinců. Zápach v chodbičkách krtka odradí v rytí a budete-li tento postup trpělivě opakovat, naštve se a odstěhuje se jinam.
  • Znalci tvrdí, že je dobré pořídit si kočku. Ovšem pokud ji budete doma překrmovat, moc vám nepomůže, nebude mít potřebu lovit.
  • Účinnou metodou je také zapustit do krtinců kovovou trubku a nasadit na ni PET láhev. Tu v prostřední části nastříhejte tak, aby vytvořila větrník. Hluk, který vytvoří, je kolísavý podle síly větru. Krtka to za čas přestane bavit a odstěhuje se k sousedům.
  • Krtek miluje klid, takže hluk mu vadí všeobecně. Dupejte proto, používejte často sekačku. Můžete také dát na vysavači obrácený chod a trubkou foukat do krtinců vzduch. To dlouho nevydrží ani ten nejotrlejší podnájemník!

Pasti, pasti, pastičky…

Na trhu je k dostání celá řada různých pastí. Používejte je podle návodu, ale pozor: nezapomeňte si před jejich instalací nasadit gumové rukavice! Krtek je citlivý na lidské pachy a na tuhle past by vám neskočil!
Existují i pasti, které krtka zabijí, ale jejich použití zvažte. Stačí mít souseda, který rád žaluje, a dostanete se do problémů. Stejně problematické jsou i další likvidační metody, jako například zaplynování chodbiček hadicí, nasazenou na výkup auta.
Nebezpečné nejen pro život krtka, ale i váš, jsou potom „osvědčené“ rady naplnit chodby plynem propanbutanové lahve nebo karbidem a potom ho zapálit. Může se stát, že zahradu zničíte dokonaleji, než váš nepřítel a navíc můžete přijít k úhoně!

Znáte další osvědčené rady, jak se na zahradě zbavit krtka? Podělte se o ně s dalšími čtenáři a napište na redakce@hobbymanie.tv 

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář