HOBBYMANIE(5)

Když miminko odroste – klíč pro výběr správné postele (I)

Jak vybrat správnou postel pro vaše dítě? Jinak se budete rozhodovat v případě jedináčka, jinak u sourozenců a důležitou roli při vaší volbě sehraje i prostor. Máte-li jednu ratolest a dost místa, nemusíte se vůbec omezovat. Berte však v potaz, že postel není pro dítě jen místem na spaní, ale i oblíbeným stanovištěm k hrám. Proto byste také ve všech případech měli vybírat především postel stabilní a z kvalitních materiálů. Netřeba připomínat, jak děti po postelích rády skáčou, počítejte proto i s dostatečnou odolností.

Tři základní pravidla: zpracování, věk dítěte a prostor

Kvalitní zpracování a zdravotně nezávadné materiály jsou samozřejmostí. Určitě byste neměli opomenout, zda postel umožňuje přístup vzduchu kvůli dobrému větrání, sami určitě oceníte její jednoduchou údržbu a zároveň příjemný vzhled. Těžko zakoupíte postel, která by se vám či vašemu dítěti nelíbila.

Dalším důležitým hlediskem při výběru je věk dítěte. Batole opouští ohrádku mezi druhým a třetím rokem, do té doby si vystačí s postýlkou o rozměrech 70 x 140 cm. Můžete se sice okamžitě rozhodnout pro „dospělou“ velikost, avšak vaše dítko by se v ní mohlo cítit ztracené a zbytečně v ní v noci cestovalo. Na trhu se proto objevují v nabídce i zkrácené verze postelí pro matraci 70 x 160 cm, jež jsou ideální pro děti od tří do sedmi let. Jinak by však šířka dětské postele neměla být menší než 80 cm. U školáků nebývá problém přejít na klasický model 90 x 200 cm.

Velikost lůžka ovlivní patrně i plocha dětského pokojíku. Pokud hodláte vyšetřit co nejvíce prostoru, uvítáte kratší postel, která by zároveň nabídla úložné boxy. Další možnou variantou při řešení prostoru jsou postele s nadstavbou nebo rostoucí postele. Jestliže sháníte postele pro sourozence, sáhnete logicky spíše po posteli patrové.

Pozor na bezpečnost!

 Nezapomeňte, že děti bývají ve spánku poměrně neklidné, aniž by si toho byly vědomy. Proto vždy myslete na to, aby postel (zvlášť dítek předškolního věku) měla i zábrany, aby dítě nespadlo na zem. Dětské postýlky většinou mívají bočnice v sestavě, avšak dají se koupit také samostatně. S divokým spaním našich ratolestí souvisí také snížená výška postele na 45 cm.

U patrových postelí platí existence zábrany proti pádu dvojnásob. Pamatujte, že na horní palandě spává vždy starší sourozenec, avšak příliš se nedoporučuje pořizovat patrovou postel pro děti mladší šesti let.

Výstřelky versus praktičnost

Peníze vždycky až na prvním místě… Při vašem výběru vždy záleží, kolik peněz hodláte do koupě investovat a jak dlouho by měla postel vydržet. Jestli vám na nějaké koruně nezáleží, patrně pro vás nebude problém pořídit na pár let pro vašeho chlapečka postýlku ve tvaru automobilu nebo letadla, holčičky zase ocení nebesa nebo podobu princeznovského paláce. Tady jde však účelovost a praktičnost stranou. Tu naopak skýtají rostoucí postele a postele s úložnými prostory, popř. s možností výsuvného lůžka pro kamarády. Při výběru patrových paland se soustřeďte na jejich variabilnost, zda se dají později rozložit či přestavět jako rohové postele do „L“. Patrová postel není ideální do úplné dospělosti. Ne nadarmo existuje kategorie „studentský“ pokoj, v němž by bychom očekávali i adekvátní lůžko.

Příště se zaměříme na konkrétní typy dětských postelí: klasickou dětskou postel, zvýšenou postel, patrové postele a postele s úložnými prostory či přistýlkou.

Autor: Vanda Filipová

 

 

Napsat komentář