HOBBYMANIE(5)

Magické jmelí: Přináší štěstí, umí léčit ale je také jedovaté

Řadu pohanských legend pak doplňuje křesťanská: Jmelí bylo podle ní původně stromem, z jehož větví vyřezal Josef kolébku Ježíši. Za 33 let strom porazili Římané a na kříži z něj Ježíše ukřižovali. Strom se natolik styděl za svůj úděl, že se rozpadl na malé keříky a dnes přináší jen dobro každému, kdo pod ním projde.

Jmelí přináší štěstí, ale jenom to darované!

Je to vlastně napůl parazit. Roste v korunách stromů, ze kterých vysává živiny. Ale zároveň má zelené listy, takže umí fotosyntézu a další potřebné látky si rostlina vyrobí sama.
Chcete-li ovšem, aby vám přineslo štěstí, musíte podle další legendy jmelí dostat darem. Nezapomeňte ho ovšem darovat také svým blízkým! Políbit pod ním „cizí“ ženu je údajně beztrestné. Což ale nejdřív musíte vysvětlit třeba svému šéfovi, než tak učiníte jeho manželce…

Jsou mýty o léčivých vlastnostech jmelí pravdivé?

Ano, dokonce nejde o mýty, ale staletími prověřenou zkušenost. Klasická medicína i lidové léčitelství zná jmelí bílé jako prostředek na snižování krevního tlaku. Užívání odvaru z listí pomáhá při arterioskleróze a dalších nemocech stáří, při nervových a srdečních chorobách, revmatických potížích, ovlivňuje vylučování žluči a slinivku břišní. Má blahodárný účinek při nadměrné činnosti štítné žlázy, ženy ho využijí pro zmírnění menstruačních problémů a pomáhá jim i v období klimakteria. Ve farmaceutickém průmyslu se používá k výrobě léků s protinádorovými účinky, v kosmetice se výtažky z něj využívají pro masti a emulze ke zklidnění kůže a omezení tvorby lupů. (Zdroj: Ordinace.cz)

Jmelí léčí, ale pozor na dávkování!

K léčbě je nejvhodnější jmelí jabloňové, hlohovcové, dubové a borovicové. Pozor je třeba naopak dávat na jmelí topolové – to je značně toxické! Lékaři doporučují užívat po poradě se svým doktorem odvar ze sušených listů, a to 2 – 3 šálky denně. Maximální denní dávka je 5 gramů listů, ale raději uberte přibližně na 1 gram. Jde o drogu vysoce účinnou a předávkování může způsobit přesně opačný účinek na organizmus a otravu!
Totéž platí i bílých plodech, kterých je teď v prosinci keřík plný. Ptáčci je rádi zobají, lepí se jim i na peří (právě tak se jmelí přenáší do korun dalších stromů), ale pro nás lidi jsou velmi jedovaté! Zvláště, máte-li doma malé děti nebo zvědavé domácí mazlíčky, raději bobulky otrhejte. Jejich požití může způsobit prudkou otravu, kterou zvláště oslabení jedinci nemusí přežít…
Autor: -jav-

Napsat komentář