HOBBYMANIE(5)

Na tyto 3 věci si dejte při výběru bazénu pozor

Bazén na zahradu nejspíš kupujete jednou, maximálně dvakrát za život. To když se náhodou přestěhujete a zjistíte, že se nechcete zase mačkat na veřejných koupalištích, řešit čistotu vody, ceny a kvalitu jídla v místním kiosku nebo to, že abyste k vodě s rodinou vůbec odjeli, znamená to půlhodinovou přípravu.

O to důležitější je pečlivě vybírat a neskočit po první lákavé nabídce. Ta v sobě nezřídka ukrývá spoustu skrytých a nečekaných nákladů.

1. Zvolte správný materiál

Člověk by to neřekl, ale zvolený materiál rozhodne nejen o tom, jak bude bazén vypadat, ale také, jak náročný bude na údržbu, jak dlouho vydrží v top stavu, jestli ho po letech případně budete moci ze země vyndat a prodat jako bazén z bazaru, když vám přestane vyhovovat, nebo jestli ho za pár let budete muset vyhodit nebo draze opravit.

Sečteme-li jedno k druhému, k ideálu by se blížil bazén z nerezu. Ten je totiž v podstatě nesmrtelný, extrémně jednoduše se udržuje a vypadá opravdu luxusně. Jenže také stojí tolik, že ho většinou využívají jen veřejná koupaliště nebo hotely, kde se náklady alespoň trochu vrátí.

Hned v těsném závěsu stojí laminátové bazény do země. Tedy co se kvality, snadnosti údržby a dlouhověkosti týče, cenově jsou mnohem níž. “První bazény jsme zákazníkům instalovali před zhruba 30 lety a dodnes jim slouží, většinou je potřeba vyměnit nebo opravit po letech jen některé technologie,” dozvěděli jsme se u českých bazénových expertů v Bazénech Relax. Laminátové bazény vypadají luxusně i na pohled a laminát je relativně barevně stálý, zvlášť když mu jako vrchní vrstvu dopřejete 3D gel.

S odskokem za laminátovými bazény jsou plastové bazény do země, které pořídíte o něco levněji. Bazény z plastu jsou v drtivé většině svařované z několika kusů polypropylenu a sváry bývají jejich největší bolístkou. Materiál po letech používání křehne, takže vyžaduje opravy (které jsou ale viditelné), hrubne, takže vás bude stát stále víc úsilí udržet bazén čistý, protože na něm budou snáz ulpívat nečistoty, a je barevně nestálý. Vydrží asi 15 let a pak ho budete muset vyhodit a pořídit nový.

2. Na stavbě bazénu lze hodně prodělat

Tuto informaci vám málokdo řekne hned na začátku, ale z hlediska náročnosti stavby jsou mezi bazény markantní rozdíly a názorně rozepsané jsou třeba zde. Vezmeme-li v úvahu pouze samonosné bazény do země, pak tento souboj na rovné čáře prohrává plast. Materiál je měkčí než laminát, a tak je nutné bazény zvenku vybavit zpevňujícími žebry a většinou i izolací. Na plastový bazén potřebujete výkopovou jámu o 25 – 50 cm na každé straně větší než je bazén samotný. Ve finále tedy zaplatíte nemalé peníze i za výkop a beton na vylití prostoru kolem bazénu. Laminátový bazén je v tomto ohledu výrazně levnější. Výkopovou jámu stačí mít o 20 cm větší na každé straně, protože bazén sám o sobě je dostatečně pevný a od výrobce dorazí už zaizolovaný, takže nepotřebuje mít na skeletu zpevňující prvky. Ve finále tedy kopete svépomocí nebo se stavební firmou menší jámu a spotřebujete i méně stavebního materiálu. Ještě o něco jednodušší a úspornější na stavbu je nerezový bazén. U toho ale ani lacinější stavební příprava nevyváží cenu za bazén samotný.

3. Záruční a pozáruční servis vás může stát do budoucna nervy

Málokdo myslí při pořizování bazénu na to, že ho bude potřebovat i servisovat. Menší práce si určitě dokážete udělat sami, ale co když se něco pokazí? Už při první návštěvě bazénového centra pátrejte po tom, jak to v tomto ohledu firma má. Zákon schválnosti funguje neomylně a není snad nic horšího, než když bazén volá po opravě na začátku koupací sezóny a firma k vám někoho pošle za měsíc. “Abychom nenechali naše zákazníky nikdy na holičkách, máme vlastní tým servisních techniků a mimořádně dobře vybavený sklad. Jsme proto schopni reagovat velmi flexibilně i v nejvytíženějších částech roku,” doplňují v Bazénech Relax.

Zdroj foto: fotobanka

Napsat komentář