HOBBYMANIE(5)

Milujete cykloturistiku? Pak jistě někde potřebujete skladovat jízdní kolo

Pokud patříte mezi vyznavače cykloturistiky, zajisté jste řešili otázku skladování jízdního kola. Ideální místo je tam, kde je čisto, sucho a stálá teplota. Pozor dejte na nízké teploty, které mají negativní vliv na hydraulické kotoučové brzdy, olej, který se nachází v tlumičích nebo vazelínu obsaženou v ložiskách. Kolu nesvědčí ani vlhkost. Izolaci od vlhkosti a chladu částečně eliminuje přikrytí kola silnější dekou.

Jak uskladnit kolo?

Ideální je, můžete-li jej zavěsit na držák umístění na zdi. Duše časem ztrácí tlak a pokud kolo bude stát dlouho na poloprázdném nebo dokonce prázdném plášti, může dojít k jeho poškození.

Bydlíte-li v rodinném domě, pak jistě naleznete vhodné místo. Pokud bydlíte v panelovém domě, pak se nabízí několik možností.

Uskladnění na balkoně

Tady vám, pokud zrovna nebydlíte v přízemní, asi nikdo kolo neukradne. Vystavujete jej však teplotním extrémům nebo dešti. Neochráníte-li jej proti těmto negativním vlivům, může začít rezivět. Negativní vliv mají jak horko, tak i zima, na pneumatiky. Ty mohou popraskat.

Jiné je to v případě, kdy máte balkon zasklený. Tady pomůže tmavý kryt, který ochrání kolo proti slunečním paprskům.

Uskladnění ve sklepě

Nevýhodou je, že se do sklepa může dostat kdokoli a kolo vám snadno odcizí, pokud si jej řádně nezajistíte. Jinak sklep ochrání kolo proti nepříznivým venkovním vlivům, především proti dešti a slunečním paprskům. V případě, že bydlíte v domě bez výtahu, nemusíte kolo vynášet do bytu.

Uskladnění v bytě

Poslední varianta v případě, kdy nemáte balkon a nechcete kolo ukládat ve sklepě. Kolo je zde v bezpečí. Není vystaveno extrémním podmínkám a je ve stálé teplotě. Pokud máte v bytě dostatek místa, je to ideální volba. Jednou z variant je pak zavěšení kola na nástěnný držák. Ušetříte místo. Držák se dá zavěsit na zeď nebo na strop.

Napsat komentář