HOBBYMANIE(5)

Ušetřete za elektřinu díky fotovoltaice

Čím dál častěji si fotovoltaické panely zabírají své místo na tuzemských střechách. Tento trend je poháněn nejen snahou snížit výdaje za elektřinu, ale i rostoucím zájmem o alternativní zdroje energie. Zvažte i vy pořízení fotovoltaiky a získejte lepší konečnou částku na faktuře i energetickou soběstačnost.

Diskuse o energiích, jejich rostoucích cenách a proměnlivé dostupnosti každoročně rezonují společností.Mnoho domácností se protoobrací k hledání způsobů, jak optimalizovat své účtya ušetřit si starosti do budoucna. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak snížit částku navyúčtování za elektřinu, je využití energie ze slunečního záření. Pro řadu domácností se stalo umístění fotovoltaiky na střechu cestou k úspoře financí i k soběstačnosti.Využijte sílu slunce i vya proměňte ji v úsporu nákladů.

Jak fotovoltaika šetří peníze

Panely fotovoltaické elektrárny (FVE) zachytávají sluneční svit a přeměňují ho na stejnosměrný elektrický proud. Ten poté mění tzv. střídač na střídavý proud, který následně sloužík chodu spotřebičů nebo k ohřevu vody. Místoelektřiny z distribuční sítě tedy využíváte tu vlastní.Limit představuje potřeba slunečního svitu. Logickým krokem je pořízení bateriového úložiště, které schraňuje nespotřebovanou sluneční energii k použití na později.

Průměrná doba návratnosti investice do domácího fotovoltaického systému se pohybuje mezi 5a 10 lety. Závisí však i na zvolené kombinaci technologií, velikosti instalace a spotřebě elektřiny v domácnosti.

Výhody fotovoltaiky

  • Snížení nákladů. Díky výrobě vlastní energie můžete ušetřit až 70 % na účtech za elektřinu.
  • Soběstačnost. Výpadek proudu vás již nebude tížit. Doplňte fotovoltaiku bateriovým úložištěm a využívejte vlastní energii i večer.
  • Udržitelnost.Fotovoltaické panely produkují energii bez emisí CO2. Navíc 99,9 % fotovoltaického panelu tvoří recyklovatelné materiály, jako jsou sklo, plast a hliník.
  • Zhodnocení nemovitosti. Moderní technologie, FVE nevyjímaje, navyšují cenu nemovitosti.

Co zvážit před pořízením fotovoltaické elektrárny

Nákupu fotovoltaiky by měla vždy předcházet konzultace s odborníkem, který doporučí počet panelůijejich vhodné umístění. Správně orientované a instalované fotovoltaické panely s výkonem 1 kW za rok dodají až 1 MWhelektřiny. Aby bylo jejich pořízení smysluplné, měla by vaše roční spotřebapřesahovat 3 MWh. Každá FVE musí být dimenzovánapřímo pro potřeby danédomácnosti, proto je konzultace se specialistou nezbytná.

Využijte dotační příležitosti

Pořizovací cena fotovoltaiky bez baterie začíná na 130 tisících korun, s baterií od 300 tisíc korun. Na technologie využívající obnovitelné zdroje energie lze však čerpat dotacenebo využít výhodných akcí dodavatelů. Přejděte na zelenou energii například s fotovoltaikou od ČEZ s panely zdarma a získejte celý systém přesně na míru vaší domácnosti, včetně vyřízenídotace. Aktuální příležitosti financování shromažďuje dotační program Nová zelená úsporám. Počáteční investice vás sice nemine, ale s dotacívýrazně ušetříte a rozšíříte své možnosti energetické soběstačnosti.

Zdroj obrázků: Freepik.com
Zdroje:
https://www.cezakademie.cz/cs/videa/jak-se-rozhodnout-o-fotovoltaice-188787
https://www.cezakademie.cz/cs/clanky/fotovoltaika-na-strechu-180076
https://www.cezakademie.cz/cs/clanky/fotovoltaika-setri-penize-i-planetu-180044

Napsat komentář