HOBBYMANIE(5)

Chcete se zbavit otravných much? Pořiďte si tyto rostlinky, které vás jich zbaví

Jarní a letní období přímo vybízí k posezení na terase či balkoně. Tuto relaxaci nám však občas kazí nepříjemné mouchy. I když existuje celá řada různých postřiků a sprejů, můžeme si na venkovní posezení pořídit rostliny, které nám pomohou se obtížných much zbavit. Kromě toho, že příjemně voní, také hezky vypadají a naše posezení tak udělají útulnější. Které rostlinky si tedy pořídit? Tady jsou některé tipy.

Bazalka

Kromě toho, že se jedná o velmi oblíbený druh koření, patří bazalka mezi velmi oblíbené zahradní rostlinky. Má štiplavé aroma, které odpuzuje mouchy. Je to dokonalý přírodní repelent. Můžete ji vysadit jak do záhonu, tak i do květináče a ozdobit s ní terasu či balkon.

Vavřín

Listy vavřínu jsou dalším skvělým odpuzovačem škůdců. Nejen, že tato oblíbená bylina odpuzuje mouchy, lze ji také použít k odpuzování šatních molů. V létě jej lze pěstovat venku v květináčích. Jeho listy můžete usušit, svázat a pověsit do spíže nebo skříně, kde odpuzují moly.

Levandule

Levandule se často pěstuje pro svou nádhernou vůni a drobné fialové květy. Tradičně se používá mletá nebo v sušených svazcích, aby dodala své příjemné aroma všemu, od pečiva až po komody. Levandule je ideální pro okrasnou výsadbu kolem dveří a pod okna, a to nejen pro svůj vzhled a vůni, ale také pro své vlastnosti odpuzující hmyz. Kromě much odpuzuje levandule i blechy, moly a komáry.

Vratič

Od starověku se používá k léčbě všeho, od trávicích potíží a střevních parazitů až po modřiny a bolesti kloubů. Je vysoce účinný při odpuzování hmyzu.

Pelyněk

Listy pelyňku mají nádhernou stříbrnozelenou barvu se sametovým vzhledem a to díky trichomům, které pokrývají jeho listy a stonky. Pelyněk se poměrně snadno pěstuje a oleje vylučované rostlinou jsou dalším přírodním repelentem pro širokou škálu škůdců včetně much, myší, komárů, molů a mravenců.

Citronella

Štiplavý olej z trávy Citronella je pravděpodobně nejznámějším rostlinným repelentem proti hmyzu. Nejlépe se pěstuje v kontrolovaném prostředí, protože je považována za invazivní druh. Na rozdíl od jemné byliny Lemongrass používané v mnoha asijských kuchyních je tráva Citronella příliš silná na to, aby byla chutná a neměla by se používat při vaření.

Napsat komentář