HOBBYMANIE(5)

Nízkoenergetické bydlení: Kolik ušetříte?

Neustále rostoucí ceny energií nás nutí uvažovat ekonomicky. Jednou z cest, jak docílit co nejnižších nákladů na bydlení, je nízkoenergetický dům. Pořízení alternativního vytápění či ohřevu vody je sice nákladnější, ve finále však vyjde mnohem efektivněji a úsporněji než klasika.

Pořizovací náklady a návratnost

Jak už napovídá samotný název, tyto stavby mají nízkou spotřebu energií, a tudíž šetří peněženku těm, kdo se do podobného projektu pustí. Pokud si ke stavbě přizvete spolehlivé partnery a odborníky, můžete v horizontu několika málo desítek let ušetřit z rodinného rozpočtu s přehledem statisíce korun.

Pořizovací náklady nízkoenergetického domu jsou asi o deset procent vyšší než u běžné stavby. Ročně ale v takovém domku ušetříte asi třetinu nákladů na topení. Návratnost se tak pohybuje okolo deseti let.

Nízkoenergetický dům už za dva miliony

Když se uskromníte, můžete si menší jednoduchý nízkoenergetický dům s pultovou střechou o výměře do 70 metrů čtverečních postavit už do dvou milionů korun. Poschoďový nízkoenergetický domek pak vyjde levněji než bungalov. Ušetříte totiž za pozemek a poloviční náklady vás také budou stát základy domu a menší střecha. Zvolte termofasádu z polystyrenu a jednoduché vytápění. Rozhodně se nepouštějte do kamenných a dřevěných obkladů. Kompromisy však rozhodně nejsou na místě při stavbě základů domu, které musí být co nejlépe izolované proti vodě. Nesnažte se ušetřit ani na materiálech na nosnou konstrukci stavby či střechu. Méně „rozšoupnout“ se dá při elektroinstalacích, kde stačí dodržet standard třeba při nákupu zásuvek či svítidel, nebo při budování plotu či chodníku kolem domku.

Laciné, dvakrát placené…

Vsaďte na dobrého dodavatele se zkušenostmi, který poskytuje nejen dostatečně dlouhou záruku, ale také bezproblémový servis. Dejte na reference lidí, jež se do podobného projektu pustili s vybranou firmou před vámi. Stejně tak je důležité zvolit kvalitní projekt s certifikátem na nízkoenergetický dům. Rozhodně se nevyplatí šetřit na materiálech. Laciné – dvakrát placené, říkávaly naše babičky. Pouze kvalitní konstrukce domu vám totiž do budoucna zajistí, že sníží na minimum tepelné ztráty a vy skutečně dosáhnete na nízké náklady na energie. Základ vždy tvoří kvalitní tepelná izolace i hydroizolace v základech stavby, stejně jako dnes již standardní okna s trojskly. Vyhněte se podezřele levným firmám, jen těžko vám zaručí kvalitu.

Tip: Jestliže hodláte ušetřit za realizaci stavby a seženete si kvalitní a zkušený dozor, můžete se do výstavy nízkoenergetického domu pustit také svépomocí. Důležité je zachovat kompaktní tvar domu bez zbytečných výčnělků a vikýřů, které způsobují nadměrný únik tepla.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář