HOBBYMANIE(5)

Vánoční hvězda: Co dělat, aby se červenala každý rok?

Známe ji spíše jako vánoční hvězdu, Kristovu korunu nebo Květ svaté noci. To, co ale za květy považujeme, je jen finta této rostliny nejen na nás, ale hlavně na hmyz. Poinsenttia má totiž skutečné květy zcela nevýrazné a maličké. Aby opylovače přilákala, přebarví v době své horní listy kolem květenství na červeno. No kdo by potom odolal?
Ale protože my lidé nejsme nikdy s ničím úplně spokojeni, v průběhu desítek let jsme pro své potěšení vyšlechtili vánoční hvězdy s béžovými, žlutými i bílými „květy“.

Na co dávat pozor, až půjdeme nakupovat

Když budete vybírat v květinářství vánoční hvězdu, dobře si ji prohlédněte. Měla by být na první pohled zdravá, listy mají být sametové a výrazně žilkované. Podívejte se také na skutečně květy. Měly by to být jenom poupata. Pokud už je hvězda rozkvetlá, nebo dokonce začíná odkvétat, nekupujte ji. Rychle opadá a z červených listů byste se dlouho netěšili. Nechte si ji také důkladně zabalit, vánoční hvězda je velmi choulostivá na nízké teploty.
Doma ji dejte na místo, kde je dostatek světla, ale nemělo by na ni svítit přímé slunce. Nemá ráda ani průvan nebo studený parapet. Je vhodné ji pravidelně rosit a zalévat měkkou vodou tak, aby byla zemina stále mírně vlhká.

Jak hvězdu přimět, aby se červenala i další vánoce?

Po odkvětu vánoční hvězdě opadají listy a stane se z ní poměrně nezajímavá kytka. Rozhodně ji ale nevyhazujte, je to trvalka, která vám může dělat radost po mnoho let. Postavte ji na chladnější, stinné místo a omezte zálivku. V březnu seřízněte výhony na cca 10 cm. POZOR: Mléko, které ze stonků vytéká, je jedovaté a může i popálit pokožku! Pracujte proto s květinou velmi opatrně.
Nezapomeňte ji také přesadit a celé léto dobře zalévat. Pokud chcete, aby vám hvězda „vykvetla“ i další vánoce, musíte ji oklamat. Jde totiž o rostlinu původem z pásma střední Ameriky aje „nakódována“ na tamější světelné podmínky. Přibližně od poloviny září ji proto dopřávejte maximálně 10 hodin denního světla. Po zbytek dne ji musíte zatemňovat – zakrývejte ji například krabicí. Před vánoci se potom zase rozzáří rudou barvou a bude ještě hezčí, než když jste ji kupovali.
Když se nechcete spokojit jenom s jednou květinou, nemusíte kupovat další. Snadno se množí řízkováním. Při jarním prořezu proto stačí dát výhonky do sklenice s vodou, kde zakoření. Pak je zasaďte do květináčů se směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku.
Autor: -jav-
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář