HOBBYMANIE(5)

Krajový recept: Úžasné Boží milosti paní Hajné z Moravských Kopanic

K tomuto úžasnému receptu se váže má osobní vzpomínka. Vzpomínka na jednu „pohádkovou babičku“, která ještě před pár lety žila v malé vesničce Kopanice na moravsko-slovenském pomezí. Jako by se tam zastavil čas. Vždy o masopustu připravovala tyto báječné boží milosti, na které se k ní scházeli fašankáři z celé vesnice.

U paní Hajné, která je vždy připravovala s láskou ve své malé kuchyňce, se zastavovali nejen na ně, ale také na výtečnou slivovici nebo hruškovici. Tu jim pokaždé nalila do maličkých štamprliček. Všude bylo smíchu a také plno roztodivných maškar, jak to má o správném fašanku být. V kuchyňce paní Hajné, která byla stejně maličká jako ona, viselo na zdi vyšívané plátno s nápisem „Dej Bůh štěstí“. Už sice nežije, ale její recept na božské boží milosti dělám nejen o fašanku stále. Vyzkoušejte jej také, takové měkoučké boží milosti jste zaručeně ještě neochutnali!

Ingredience:

40 dkg hladké mouky, 4 žloutky, 1/2 másla, 8 lžiček rumu, sůl, sádlo na smažení, ideálně domácí, prášek do pečiva

Na kvásek: ¼ litru mléka, 4 lžičky mletého cukru, kostka kvasnic

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Na plotně ohřejeme mléko, ve kterém rozmícháme moučkový cukr, a do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Necháme kvásek vzejít. Pozor, mléko nesmí být moc horké, jinak kvásek nenakyne. Do větší mísy si prosejeme hladkou mouku a postupně k ní přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, rum, sůl a prášek do pečiva. Všechny ingredience musí být pokojové teploty, aby těsto dobře kynulo. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a dokonale promísíme. Poté necháme těsto kynout na teplém místě pod utěrkou asi hodinu.

Až je těsto pořádně nakynuté, promísíme a opět necháme kynout alespoň ¾ hodiny. Na vaší trpělivosti záleží, jak budou boží milosti na talíři nakonec nadýchané. Po dalších 45 minutách vyjmeme nakynuté těsto z mísy a přemístíme ho na pomoučený vál. Těsto rozválíme na placku asi ½ cm vysokou a rádýlkem vykrajujeme čtverce, obdélníky nebo trojúhelníky, které necháme na válu dalších 20 minut kynout pod utěrkou.

Mezitím si rozpálíme sádlo, které se tolik nepřepaluje. Vrstva sádla musí být vysoká, můžeme proto milosti smažit i v hrnci. Postupně vkládáme milosti jednu po druhé a smažíme dozlatova. Je to velmi rychlé. Milosti necháme okapat na ubrousku a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého rozmícháme vanilkový cukr. Kdo má rád skořici, může jako variantu připravit boží milosti skořicové. Stačí do moučkového cukru rozmíchat sáček skořicového cukru.

Hana Raiskubová

Napsat komentář