HOBBYMANIE(5)

Pět největších mýtů o ovoci a zelenině

Asi vás to překvapí, ale Pepek Námořník neměl svaly ze železa díky pojídání špenátu. Stejně tak citrusy nejsou při chřipce a nachlazení tím nejlepším lékem. A že by se tloustlo po bramborách? Nejen tyto „bludy“ jsou stále opakované, ale jaká je pravda? Pojďme se podívat na pět největších mýtů o zelenině a ovoci:

1) Špenát a železo:
Již v roce 1870 tvrdil doktor E. von Wolf, že špenát obsahuje 10x více železa, než jiné zeleniny. Zrodila se mánie, která vyvrcholila ve 30. letech min. století, kdy se objevil na scéně Pepek Námořník (vděčil za své svaly právě špenátu). A jaká je pravda? V roce 1937 vědci oznámili, že špenát obsahuje jen desetinu deklarovaného množství. Tento omyl způsobil Wolf, když nechtěně posunul ve svých číslech desetinnou čárku. Špenát tedy neobsahuje 30 mg železa, ale pouhé 3 mg!

2) Citrusy a chřipka:
Také se řídíte poučkou, že na chřipku a nachlazení platí citrusové plody? Skutečnost je taková, že sice představují bohatý zdroj vitamínu C, ale jsou zároveň sladké i kyselé. Cukr pak oslabí aktivitu bílých krvinek, zatímco zvýšené kyseliny dočasně oslabí schopnost organizmu vypořádat se viry a bakteriemi. Navíc se zjistilo, e vitamín C má na chřipku jen minimální vliv!

3) Zázračná sója:
Další z velkých omylů! Říká se, že je úžasným zdrojem proteinů, obsahuje minimum tuků a je snadno stravitelná, vědci to ale tak růžově nevidí. Už před lety zjistili, že isoflony, obsažené v sójových bobech mají negativní vliv na činnost štítné žlázy. Děti, které byly krmené sójovým mlékem, vykazují až 2x vyšší riziko vzniku cukrovky I. typu. Jiná studie zase prokázala riziko zvýšené ztráty paměti u seniorů.

4) Brambory a obezita:
Díky smaženým hranolkům a chipsům brambory u dietářů výrazně ztratily, pokud ale zvolíte zdravou úpravu bez tuku (vaření či pečení), potom dopřejete svému tělu opravdu dietní jídlo. Syrový nebo pečený brambor průměrné velikosti vykazuje 100 kalorií, 22 g sacharidů, 3 g proteinů a žádný tuk. Navíc brambory obsahují spoustu vitamínu C, takže jsou jako stvořené pro eliminaci jarní únavy.

5) Upravená zelenina:
Čerstvé ovoce či zelenina nepředstavují pokaždé nejzdravější variantu, kterou si lze dopřát. Zatímco čerstvé „dozrávají“ většinou  až během transportu, ty mražené často obsahují dokonce víc vitamínů! Mrazí se a konzervují totiž výhradně v průběhu vegetační sezóny, tedy v době, kdy jsou v nejlepší „kondici“.

Foto: pixabay.com

Napsat komentář