HOBBYMANIE(5)

Pro inspiraci: Upleťte si z látky dekorační věneček

Látka je, podobně jako papír, jedním z nejoblíbenějších materiálů každého kreativního člověka. Existuje nekonečné množství barev, vzorů a struktur, mezi kterými si můžeme vybírat a také mnoho věcí, které z ní můžeme ušít. Věnec z látky působí velmi příjemně a domácky, takže každé domácnosti přidá pár bodů navíc na stupnici útulnosti.

Co budete potřebovat:

  • látku (ideálně nepříliš elastickou), na věnec minimálně 30 x 100 cm na kytičky postačí menší kousky látek
  • duté vlákno nebo vatu
  • jehlu a nit
  • nůžky
  • pravítko nebo metr
  • tužku
  • dlouhý tenký předmět
  • dekorativní stuhu na zavěšení (můžete vynechat)

Jak na to krok za krokem:

1. Látku převrátíme na opačnou stranu a nastíníme tři obdélníky velikosti 10 x 100 cm (při této velikosti bude mít samotný věneček průměr 35 cm) a vystřihneme jejich.

2. Obdélníky látky přehneme podélně na polovinu az vnitřní strany jejich sešijeme – nejdříve ze dvou stran. Vznikne nám dlouhé „kapsa“, které převrátíme a vyplníme dutým vláknem nebo vatou. Pomocí jehlice výplň zatlačíte dovnitř. Potom konec zašijeme. Tento postup opakujeme třikrát.

3. Když máme všechny válečky z látky hotové, sešijeme je na jednom konci. Pak z nich upleteme cop, stočíme je do věnečku a přišijeme jeho dva konce.

4. Místo sešití překryjeme květinovou aplikací. Na jeden kvítek budeme potřebovat 6 kruhů látky s průměrem 10 – 12 cm.

5. Nejdříve si vyrobíme 5 lupenů. Látkový kruh přeložíme na polovinu tak, aby vrchní strana látky zůstala viditelná a jednoduchým stehem prošijeme celý oblouček. Potom nit zatáhneme, látka se shrne a nám zůstane v ruce první lupínek. Uděláme uzlík, ale nit neodstřihneme – navlékneme na ni další půlkruh. Postup opakujeme dokud nevytvoříme 5 spojených lupenů.

6. Květ dokončíme vyrobením jeho středu. Kruh látky položíme na stůl tak, aby vnitřní strana látky směřovala nahoru a prošijeme ho po obvodu jednoduchým (předním) stehem. Potom nit zatáhneme a snažíme se formovat z látky kuličku, kterou vyplníme dutým vláknem nebo vatou a nit zcela zatáhneme – tím kuličku zavřeme. Prošijeme ji několikrát, aby se neotevírala a potom ji přišijeme ke květinovým lupenů.

7. Další ozdobný květ na věnec vyrobíme takto:

 

Zdroj: kreativita.info

Napsat komentář