HOBBYMANIE(5)

Řezy bananita: Chuťový tanec v rytmu samby

Mandle zde hrají důležitou roli, protože je obsahuje výchozí plát těsta (nemusíte se s nimi pracně loupat a strouhat, mandlová moučka je již běžně k dostání). A přidávají se rovněž do krémové náplně v podobě lahodného likéru (např. Amaretto). Ten však moučníku jméno nedal, protože zdaleka nejvýraznější chuťový prožitek zde mají na svědomí banány s čokoládou. Což je jedna z nejosvědčenějších kombinací vůbec, zvlášť když ji ještě doplníte velejemným krémem s vařeným žloutkovým základem ozvláštněným zmiňovaným likérem. Opravdová lahoda, vyvážená sice větší náročností přípravy, ale dle našeho receptu a postupu bananitu určitě zvládnete!

Neodolatelná bananita:
5 bílků, špetka soli, 120 g krupicového cukru, 80 g jemně strouhaných mandlí, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva; krém: 1 vanilkový pudink, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 150 krupicového cukru, 500 ml mléka, 5 žloutků, mandlový likér dle chuti; poleva: 120 g hořké čokolády, 80 g másla, 6 lžic smetany ke šlehání; Na dohotovení: 3 zralé banány, 300 ml bílé šlehačky

Jak na to: (fotonávod krok za krokem najdete v galerii pod článkem)

 

Bílky vyšlehejte se solí, postupně přidávejte cukr a zpracujte vše do podoby pěny, do které vmícháte směs strouhaných mandlí s moukou a práškem do pečiva. Lehké těsto rozetřete na plech 33 x 23 cm s papírem a plát upečte (při 180 °C 10 až 15 minut). Zchladlý rozdělte na dva pruhy (okraje zarovnejte) a připravte krém: V kastrolu smíchejte pudink se škrobem a cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svařte a provařte. Do horkého pudinku vmíchejte po odstavení žloutky (nesmí se srazit!), mandlový likér a zchladlý zašlehejte po částech do másla vyšlehaného doběla.
Krémem oba připravené pláty potřete, složte je na sebe a na vrchní vrstvu vyrovnejte oloupané, podélně rozpůlené banány. Celý moučník uzavřete do ráfku (mantinel z alobalu) a povrch zalijte čoko polevou, jejíž základ tvoří v horké lázni rozehřáté máslo s rozpuštěnou čokoládou a sladkou smetanou na šlehání. Jakmile poleva na moučníku v chladu ztuhne, vyjměte ho z ráfku, potřete boky šlehačkou, ozdobte i povrch a rozdělený na kousky podávejte.

Náš tip: Šlehačku na zdobení lze vypracovat z živočišné smetany, ale přidejte do ní ztužovač. Netřeba ji pak sladit, neboť prášek šlehačku ochutí. Smetanu rostlinnou naopak ztužovač nevyžaduje, ale musí se dosladit!

Autor: -iri-

 

Napsat komentář