HOBBYMANIE(5)

Trendy v interiéru: Nyní vládnou matné povrchy

Přidat na Seznam.cz

Na nových površích nejsou vidět otisky

Jedním z důvodů, proč jsou maty stále oblíbenější, jsou jejich praktické vlastnosti, mezi kterými vyniká například odolnost vůči otiskům prstů. V tomto směru mezi současné nejodolnější matné nábytkové materiály patří akryláty a lamináty. Jak to dokážou? „Praktickým příkladem je matná varianta akrylátových dvířek T.acrylic. Za jejich vysokou odolností vůči ulpívání otisků prstů stojí speciální povrchová úprava, díky které nemají suché ani mokré ruce šanci narušit jejich elegantně matný vzhled,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek.

Vládnou nanočástice

Další z trendy materiálů je nejen hluboký, ale dokonce jeden z nejhlubších matů na trhu. Řeč je o laminátu SOFTIXX s unikátním povrchem tvořeným nanočásticemi! „Nanočástice přinášejí SOFTIXXu vedle elegantního vzhledu i jedinečné praktické vlastnosti, mezi které patří například vysoká odolnost vůči vodě, nárazům do plochy, otiskům prstů i působení běžných domácích chemikálií,“ říká Martin Dusík a dodává: „Povrch SOFTIXXu navíc lze při běžném mechanickém poškrábání opravit. Nejen proto se hodí například do namáhaného prostředí kuchyně, a to jak na nábytková dvířka a pracovní desky, tak jako obklad.“

Povrch je antistatický

Co se týče matů, má rozhodně co nabídnout i lakovaný nábytek! Díky moderním technologiím jde o praktické a na pohled exkluzivně působící povrchy, které odolají například nadměrnému usazování prachu. „Při lakování nábytku na naší lakovací lince dochází k zásadnímu procesu, při kterém je povrch zbaven elektrického náboje, a stává se tak maximálně antistatickým,“ popisuje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku, a dodává: „Trendu jsme vyšli vstříc zařazením matných variant dekorů koupelnového nábytku. Jmenovat můžeme namátkou nové dekory z řady GO – tradiční bílá a béžová, ale i moderní tmavý beton nebo téměř až vesmírné dekory Graphite, Lava, Stone či Cosmo.“

Mat i ve dveřním kování a na vypínačích

Interiér můžete navíc došperkovat i dalšími matnými prvky. Aktuální hitem je černý mat, který dokonale sluší dveřnímu kování. „Uhrančivou eleganci matné černé nabízíme v podobě povrchové úpravy titan černý mat rovnou v několika řadách dveřního kování. U kliky MINIMAL je navíc matný černý povrch ručně zbroušen, aby vytvářel působivý 3D efekt drásaného dřeva. Toto povrchové provedení je naprostým světovým unikátem, se kterým se nelze setkat u žádného jiného typu kování,“ říká Roman Ulich, designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního kování.

A na matný povrch můžete vsadit i u vypínačů! „Řada domovních vypínačů DECENTE nabízí skleněný rámeček hned ve čtyřech matných barevných variantách – nestárnoucí bílé, originální bronzové, minimalistické kovově šedé a elegantní černé,“ uvádí Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovních elektroinstalace.

 

Napsat komentář