HOBBYMANIE(5)

Rostoucí židle: zdravé sezení až do 15 let

Kvalitní rostoucí židle bývají vždy ze dřeva a mají nosnost až 160 kg. Vašemu dítěti v pohodě poslouží po celou dobu povinné školní docházky až do nástupu na střední školu. Vy ji zároveň bez obav nouzově využijete místo štaflí třeba při výměně žárovky.

Kdy židličku pořídit

Po rostoucí židli se vyplatí poohlížet ve chvíli, kdy už vaše dítě bývá dost neposedné v plastové židličce s pultíkem nebo v dřevěné s ohrádkou a zároveň už zvládne společné stolování s rodiči. Optimální věk je kolem druhého roku, nic však nezkazíte, pokud máte doma malého šikulu, když ho usadíte do rostoucí židle o půlrok dřív. Tato židlička se dá koupit rovněž v kategorii „baby“ se zvýšenou opěrkou a odnímatelným pultíkem, určená dokonce pro děti od 9 měsíců. Čím dřív dítě do židličky usadíte, tím víc myslete i na kšandy k pultíku. Jelikož má židle nastavitelnou hloubku i výšku sedu, lze ji později od kuchyňského stolu přestěhovat do dětského pokojíku ke stolu psacímu.

Rady pro správný výběr

Aby rostoucí židle splňovala veškerá zdravotní i bezpečnostní hlediska, musí mít v první řadě stabilní základnu. Její nohy jsou vždy šikmé, buď tvoří v dolní části „stříšku“ nebo připomínají půl písmene „Z“. Dolní lyžnice mívají i stabilizační botičku a existuje také varianta s nohama do oblouku. To vše zajišťuje, že se židle nepřevrátí, když v ní vaše ratolest bude chtít dovádět, a zároveň zabraňuje nebezpečnému a tolik oblíbenému houpání, kdy hrozí, že dítě z židle při záklonu přepadne na zem. Spojnici mezi oběma nohama židle tvoří spojovací hranolek. Správnému sezení propívají opěrky na nohy, proto se dítě nehrbí ani nekroutí ve snaze dosáhnout na zem a zbytečně si nekřiví páteř. Polohu sedáku lze vždy nastavit tak, aby malý neposedla pohodlně zasedl ke stolu s dospělými a bez obtíží se najedl, stejně tak se nastaví i ideální výška pro kreslení a později psaní u pracovní desky.

V případě materiálu se doporučuje tvrdé dřevo, nejlépe bukové. Kromě přírodní barvy si však lze vybrat i odstín ořechu, dubu, třešně či břízy a řadu veselých barevných kombinací pro děvčata i kluky. Vedle klasické bílé se nabízí modrá, žlutá, zelená, červená a u děvčat oblíbená růžová. Nebývá ani problém sestavit si barevně židli tak, aby vám ladila do interiéru. Např. nohy v bílé či naopak tmavší barvě a sedák a podnožku v červené, oranžové nebo světle modré. Na židli si sice o nějaký týden déle počkáte, ale vaše volba se do budoucna určitě vyplatí. Vedle zahraničních značek dnes není problém objevit v prodejnách nábytku či na e-shopech také velmi kvalitní tuzemský výrobek.

Jak to funguje?

Rostoucí židle má nastavitelnou výšku i hloubku sedátka a podnožky. V bocích židle se nachází drážky, do nichž sedák a podnožku podle potřeby zasunujete. Boky se pak dají stáhnout kovovými svorníky, aby židle držela při sobě a sedák byl pevně fixovaný. Regulace všech rozměrů je velmi snadná a rychlá. Nastavit se dá také hloubka sedu. U některých typů není problém v případě potřeby na čas zaměnit podnožku se sedátkem. O potřebné hloubce rozhoduje šířka pánve. Zakoupit můžete i přídavnou podnožku, aby dítě samo dokázalo na židli vylézt jako po schůdcích. Dovybavit se dá také molitanovým sedákem (bývá někdy součástí nabídky), případně opěrkami pro ruce.

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář