HOBBYMANIE(5)

Rozhovor s Marcelou Vlčkovou na téma funkční prádlo aneb Jaký je rozdíl mezi funkčním a obyčejným prádlem

Dnes si popovídáme s paní Marcelou Vlčkovou, ředitelkou české společnosti MOIRA, na téma funkční prádlo. Zajímat nás budou nejen rozdíly mezi obyčejným a funkčním prádlem, ale i to, proč a kdy bychom měli dát funkčnímu prádlu přednost. I když jde o fenomén moderní doby, pro mnohé z nás je funkční prádlo pořád jednou velkou neznámou.

Co je funkční prádlo a jaký je podle vás hlavní rozdíl mezi obyčejným a funkčním prádlem?

Funkční prádlo je navržené tak, aby vyhovovalo specifickým potřebám při nejrůznějších aktivitách. Jeho hlavním úkolem je regulovat tělesné pocení a pokožku udržovat suchou i během té nejnáročnější aktivity. Své využití najde nejen při sportu, ale i při dalších činnostech, u kterých máme vysoké nároky na pohodlí a ochranu před nepříznivými klimatickými podmínkami.

Hlavní rozdíl mezi funkčním a klasickým prádlem spočívá v použitých materiálech. Funkční prádlo je vyrobeno z umělých vláken, jako je polyester, polypropylen nebo elastan. Takové materiály jsou prodyšné, rychleschnoucí a perfektně od těla odvádí vlhkost. Klasické prádlo je většinou vyrobeno z bavlny nebo vlny, které jsou měkké a příjemné na dotek, ale nejsou tak prodyšné a rychleschnoucí.

Když se na to podíváme prakticky, obyčejné prádlo je vlastně klasické bavlněné prádlo, které většina z nás nosí na běžné denní nošení. Jde o klasická trička, košile, tílka, kalhotky, sukně a podobně. Funkční prádlo je oproti tomu určeno především pro sportovní aktivitu nebo jinou intenzivní činnost, třeba práci na zahradě, práci ve ztížených klimatických podmínkách apod. Patří sem například funkční trička, kalhoty, termoprádlo, sportovní podprsenky, ponožky a další.

Jaké jsou (ne)výhody funkčního prádla ve srovnání s tím běžným?

Hlavním rozdílem mezi funkčním a obyčejným prádlem je použití speciálních materiálů, které mají pro určité účely lepší vlastnosti. Už jsem zmínila, že funkční prádlo se často vyrábí z materiálů, jako je polyester, polypropylen, nylon nebo elastan a výhodou používání funkčního prádla je jeho schopnost udržovat tělo suché a regulovat jeho tělesnou teplotu. Díky tomu je pohodlnější a snižuje se riziko přehřátí nebo podchlazení.

Funkční prádlo také bývá lehčí a snadněji se suší, sportovce také potěší, že snižuje tření mezi kůží a oblečením, což pomáhá minimalizovat riziko podráždění a odřenin. Na druhé straně musím zmínit, že nevýhodou funkčního prádla může být jeho cena, která je často vyšší než u klasického prádla. Další věcí jsou osobní preference. Někteří lidé preferují přírodní materiály, jako je bavlna, a cítí se v nich pohodlněji. Pokud tedy není potřeba speciální ochrana před vlhkostí a nepříznivým počasím, můžete si v klidu obléct běžné prádlo.

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, ze kterých se funkční prádlo vyrábí?

Polyester je velmi lehký a odolný, dobře odvádí vlhkost a rychle schne, na druhou stranu neumí regulovat tělesnou teplotu tak dobře jako třeba merino vlna. Polyamid je velmi pevný a odolný proti otěru, elastan je velmi pružný a díky němu se prádlo perfektně přizpůsobí tělu. Merino vlna má výborné termoregulační vlastnosti a je velmi měkká na dotek, je ale také náchylná k poškození.

Jak se liší design funkčního prádla od obyčejného prádla?

Design funkčního prádla se přizpůsobuje jeho účelu. Často má ergonomický střih a prodyšná místa podle toho, jak se tělo během sportovní aktivity potí. Obyčejné prádlo má většinou jednodušší design a není přizpůsobeno pro konkrétní aktivity.

Jak se správně starat o funkční prádlo?

Správná péče o funkční prádlo je velmi důležitá pro jeho dlouhodobou životnost a zachování jeho funkčních vlastností.Tak to ostatně je u každého kousku prádla. Když přijde na to funkční, je třeba dodržet pár zásad.

  • Nejprve si prostudujte štítekna prádle, abyste získalizákladní specifické pokyny.
  • Funkční prádlo je třeba prát odděleně od ostatního prádla, ideálně ručně nebo v pračce na nízkou teplotu, s použitím jemného pracího prostředku, aby nedošlo k poškození speciálních vrstev funkčního materiálu.
  • Vyhněte se aviváži, i ta by mohla poškodit vlákna a omezit vlastnosti, kvůli kterým jste si funkční prádlo pořídili.
  • Funkční prádlo sušte ideálně na čerstvém vzduchu, ale pozor, vyhněte se přímému sluníčku. Kdo tu možnost nemá, může prádlo sušit i na rovné ploše, topení a sušičce se vyhněte.
  • Nepoužívejte ani žehličku.

Některé druhy funkčního prádla, jako jsou softshellové bundy nebo membránové bundy, mohou vyžadovat speciální impregnaci, která napomůže udržení voděodolnosti a prodyšnosti. V takovém případě postupujte podle doporučení výrobce.

A ještě jeden tip, který je dobré znát. Funkční prádlo není třeba prát po každém nošení, a to díky jeho funkčním vlastnostem. Když se ale silně zpotíte, samozřejmě ho vyperte co nejdřív.

 

Děkuji za rozhovor.

Napsat komentář