HOBBYMANIE(5)

Domácí rohlíky

Toužíte po domácím pečivu, které je kvalitní, lahodné, ale přitom snadné na přípravu? Tak už nehledejte a pojďte rovnou vyzkoušet ty nejúžasnější rohlíky pod sluncem!

 

Budete potřebovat:

400g hladké mouky

2g cukru (a nebo 8g medu)

8-10g soli

20g droždí

25g oleje

220g polotučného mléka

 

Postup:

Do mísy přidáme mouku, do které zamícháme sůl. Dále přidáme cukr, rozdrobené droždí, přilijeme olej a mléko (oboje ideálně pokojové teploty). Vypracujeme hladké těsto, nejlépe to půjde v robotu, ale zvládneme jej zpracovat i v ruce. Těsto bychom měli v robotu propracovávat zhruba 2min na nejnižší výkon a následně 5 min na střední výkon.

Hladké těsto necháme cca 30min nakynout (do zdvojnásobení objemu). Poté přendáme na vál a propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a každý dílek zpracujeme do malé kuličky. Ty musí být opravdu dobře propracované – tak, aby nebyly patrné žádné spoje „motání“.

Kuličky necháme 10 – 15min odpočívat, poté vyválíme do trojúhelníku a smotáme rohlíky. Při motání rohlíky pořádně utahujeme, ouško přichytíme k rohlíku, trochu zaválíme, špičky ztenčíme. Hotové rohlíky necháme asi 30min nakynout.

A nyní přichází moment, díky kterému docílíme mimořádného výsledku. Zatímco rohlíky kynou na plechu, předehřejeme si troubu. Na dno vložíme plech s vodou (a nebo vodu vlijeme přímo do výlisu trouby, pokud jej má k dispozici). Teplotu nastavíme cca na 210°C a necháme alespoň 20min nahřívat, a to i přesto, že se trouba požadovanou teplotu nahřeje rychleji. Je totiž žádoucí, aby byla v troubě opravdu horká pára, díky které nám rohlíky krásně vyskočí. Pokud máme na troubě možnost nastavit program na pečení s párou, zvolíme jej, avšak v takovém případě snížíme teplotu pečení zhruba na 190°C.

Nakynuté rohlíky vložíme do trouby (pozor na horkou páru!) a pečeme zhruba 8-10 min, v polovině pečení otočíme plech zády dopředu.

Rohlíky vydrží lahodné i druhý den.

Napsat komentář