HOBBYMANIE(5)

Šance našich basketbalistů na OH 2024 v Paříži pořád žije

Český sportovní svět nežije jen fotbalem, hokejem a tenisem, ale také basketbalem. Ve srovnání s dříve zmíněnými se o basketbalu sice tolik nemluví, to ale neznamená, že naši basketbalisté nejsou úspěšní. Na nadcházejícím světovém šampionátu si sice nezahrají, pořád ale živí naději na účast na OH 2024 v Paříži.

Historie basketbalu nejen u nás

Basketbal je kolektivní míčový sport, který se po celém světě těší velké oblibě. Říká se mu také košíková, nastupují proti sobě dvě mužstva o pěti členech a rozhodující je bodový zisk v zápase.

Původ má ve Spojených státech, kdy měl zpestřit zimní sportovní přípravu studentů, zejména těch, kteří hráli ragby na spriengfieldské YMCA International Training school ve státě Massachusetts v roce 1891. Týmu se nedařilo a tehdejší učitel tělesné výchovy Dr. James Naismith se v zimě rozhodl v přípravě pokračovat v tělocvičně, kde připevnil koše na každou stranu tělocvičny do výšky, aby navýšil obtížnost. Dr. Naismith hru pojmenoval basketball, vytvořil první pravidla a určil i počet hráčů na každé straně, v té době jich bylo devět. Basketbal se mezi studenty těšil velké oblibě a šířil se i do dalších škol.

Do Evropy se dostal v roce 1893, do Čech pak o čtyři roky později v roce 1897. Mezinárodní basketbalová fedeerace IBF byla založena roku 1932, o 4 později byl basketbal zařazen na program olympijských her, pořád šlo ale o záležitost mužů. Ženy se turnaje dočkaly až později, a to v roce 1976.

Nejvyšší soutěží je NBA

Kde jinde by se měla odehrávat nejslavnější basketbalová soutěž než v Americe? NBA vznikla v roce 1949 a aktuálně ji tvoří 30 týmů rozdělených do dvou konferencí. Západní a Východní.

Systém hry včetně play off je podobný systému v NHL.Ze základní části postoupí 8 nejlepších týmů z každé konference do vyřazovací části, tedy do play off. Do dalších bojů postupuje tým, který dosáhne 4 vítězství. Do finále tímto způsobem projdou nejlepší týmy z každé konference.

Zdroj: fotobanka

Čeští basketbalisté v NBA

Na našich palubovkách se pohybuje celá řada skvělých basketbalistů, jednoho zástupce aktuálně máme i v NBA, a to Víta Krejčího, který byl v listopadu 2020 draftován ve druhém kole z 37. pozice týmem Washington Wizards, poté byl vyměněn do Oklahoma City Thunder. Navázal tak na další Čechy, kteří kdy v NBA hráli. Tomáše Satoranského, Jana Veselého, Jiřího Welshe a Jiřího Zídka.

Naši basketbalisté na MS nejedou, olympiáda ale ještě není uzavřenou kapitolou

Na MS světa se sice tým našich basketbalistů nepředstaví, šance zahrát si na OH v Paříži v roce 2024 ale pořád existuje. A to díky Pre-OQT, basketbalové soutěži pro týmy, které nepostoupily na World Cup 2023. V Evropě se Pre-OQT turnajů mohou účastnit týmy, které neuspěly ve druhé fázi kvalifikace o World Cup, doplní je nejlepší celky z předkvalifikace o EuroBasket.

Celky se rozdělí do 4 skupin po 4 celcích, které se utkají v základní skupině. Dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále, kde hrají křížem s nejlepšími týmy z druhé skupiny. Vítězové si pak mezi sebou zahrají o postupové místo na olympijský kvalifikační turnaj.

Podaří se to našim basketbalistům? Budeme se moci těšit, že je uvidíme na OH v Paříži? To se teprve dozvíme. Zatím můžeme sledovat výsledky v basketbalových soutěžích po celém světě, třeba díky livescore portálu 24live.

Napsat komentář