HOBBYMANIE(5)

Vyberte si ta pravá garážová vrata

Splnili jste si sen o novém vozidle a nechcete ho parkovat venku na zahradě? Nebo auto už máte a říkáte si, že si během deštivých dnů zaslouží být pěkně v suchu? Chcete ho ochránit i před případnými zloději? Pak nejspíš uvažujete o vybudování garáže, kterou je třeba osadit kvalitními vraty. Jak vybrat ta pravá?

Garáž bez vrat je nepraktická

Když se rozhodnete pro postavení garáže, už dopředu nejspíš počítáte s tím, že si tam uschováte nářadí, vytvoříte pracovní kout, skladiště, možná z ní dokonce má vést další vstup do domu. Aby to všechno bylo možné, je zapotřebí ke garáži pořídit i vhodná garážová vrata. Když to totiž neuděláte, nejen že do garáže pozvete zloděje, navíc tam bude foukat, bude tam během chladných a mrazivých dní zima a bude docházet k únikům tepla. Garáž bez vrat je prostě nepraktická a také nebezpečná.

Vybrat vrata neznamená jen zvolit tu správnou velikost

Garážová vrata se využívají nejen u klasických garáží, které si budujeme u rodinných domů, ale i pro dvojgaráže nebo hromadné garáže. Při jejich výběru je třeba zohlednit mnohem víc než jen rozměry, které se odvíjí od velikosti garáže a počtu vozidel, přece jen si je nevybíráte a nepořizujete každý den, ale na mnoho let dopředu. Na čem ještě záleží?

Jak chcete vrata ovládat?

Manuální ovládání vrat je běžná věc, v dnešní době, kdy jsme tak trochu zlenivěli a zpohodlněli, ale většina hledá snazší řešení. Tím je otevírání pomocí dálkového ovládání, čipem, mobilním telefonem apod. Jaký typ ovládání si zvolíte vy?

Jaký typ vrat se hodí právě pro vás?

Kdyby existoval jen jeden typ, život by byl nudný. I mezi vraty si můžete vybírat ta pravá, zohlednit přitom musíte hlavně to, komu a kde budou sloužit. Průmyslová vrata jsou ideální volbou pro velké průmyslové prostory, u kterých jsou velké stavební otvory a vrata se budou používat často. K domu si je určitě nepořídíte, stejně tak rychloběžná vrata. Místo toho dáte přednost buď sekčním vratům, nebo těm rolovacím, setkat se někde pořád můžete i s výklopnými vraty, která jsou levná, ale při otevírání potřebují hodně prostoru před garáží.

  • Sekční garážová vrata jsou klasikou v mnoha domech. Pohybují se po bočních kolejnicích, mají skvělé tepelné i izolační vlastnosti a hodí se i do nízkoenergetických staveb. Můžete si je nechat vyrobit na míru a zvolit si i jejich barvu, jsou moderní a elegantní, poskytují dobrou ochranu proti vloupání. Jediné, na co musíte myslet, je skutečnost, že se zasouvají pod strop, takže tam nesmí mít žádnou překážku.
  • Rolovací vrata šetří prostor, dají se instalovat jak z vnitřní, tak vnější strany, srolují se do boxu nad vjezdovým otvorem. Jsou bezúdržbová, poskytují ochranu před vloupáním, odolávají jak povětrnostním vlivům, tak UV záření, proces jejich instalace je rychlý a bez starostí, není třeba žádných zásadních stavebních úprav. I tento typ vrat si můžete nechat vyrobit na míru, předností celohliníkových roletových vrat je i jejich pevnost a spolehlivost.

Pozor i na kvalitu a materiál

Další věc, kterou byste měli řešit, je kvalita a použitý materiál. Vrata do garáže si většinou pořizujeme jednou, maximálně dvakrát za život a očekáváme, že něco vydrží. Šetřit na nich je nesmysl, garážová vrata musí odolat jak větru, tak nepříznivému počasí i UV záření, měli by vám poskytnou dobrou ochranu před vloupáním. Klasikou mezi materiály je dřevo, které je ale náročné na údržbu, plast (vrata bývají robustní), ocel a hliník. Právě poslední dva jmenované materiály patří mezi ty nejlepší, jsou odolné, povrchová úprava je chrání před korozí a poškrábáním, a něco vydrží.

Napsat komentář