HOBBYMANIE(5)

Jaké jsou léčivé a aromaterapeutické vlastnosti květin?

Milujete vůni květin? Rádi si k nim každou chvíli přivoníte a užíváte si ty chvíle? Pak jistě víte, že kromě toho, že potěší smysly, mohou mít také příznivý vliv na naše zdraví.Jaké jsou léčivé a aromaterapeutické vlastnosti květin?

Když se řekne léčivá rostlina

Léčivá rostlina obsahuje účinné látky, které pozitivně ovlivňují nepříznivý stav organismu. K léčbě se využívají jen některé jejich části, snad pro každou obtíž existuje bylinka, která ji dokáže zmírnit nebo alespoň přinést úlevu. Léčbu pomocí rostlin označujeme jako fytoterapii, když využíváme jejich vůni a aroma, pak ji označujeme jako aromaterapii.Ta je založena na použití esenciálních neboli éterických olejů získaných z rostlin a zaměřuje se na zlepšení našeho celkového zdravotního stavu a vzhledu.

Víte, že léčivé rostliny nás mohou potěšit i svými květy, své místo často mají i v mixované kytici?

Zdroj: fotobanka 

Jaké jsou nejznámější léčivé rostliny?

Léčivé rostliny můžeme najít na louce, v přírodě, pěstovat je ale můžeme i doma na zahrádce. Mnohé z nich nás potěší i krásnými velkými květy. Jaké patří mezi ty nejznámější?

  • Fialové květy s oranžovými středy jsou typické pro echinaceu neboli třapatku, která pozitivně působí na náš imunitní systém, pomáhá při prevenci zánětu dýchacích cest a aktivuje bílé krvinky, které pohlcují viry. Naši prapředci ji navíc používali i při bolestech v krku.
  • Červenými, oranžovými a žlutými kvítky se může pochlubit lichořeřišnice, která je skvělou prevencí mnoha infekčních chorob. To ale není vše, posiluje i celý náš organismus a dezinfikuje krk.
  • Kdo by neznal měsíček lékařský s nádherně oranžovými a žlutými květy? Jeho léčebná síla spočívá v hojení kožních problémů a špatně se hojících ran. Působí mírně sedativně a antibioticky, pomáhá i při úporném kašli nebo astmatu, přinese úlevu i po bodnutí hmyzem.
  • Celou řadu léčivých účinků má i kozlík lékařský. Využívá se jeho kořen, pomáhá s usínáním, bolestmi hlavy, úzkostí i při nervozitě.
  • Stres a nervové napětí tlumí i heřmánek pravý.
  • V našem výčtu nesmí chybět ani mateřídouška, která se pyšní fialovými kvítky, antiseptickými účinky a také tím, že pomáhá při léčbě dýchacích cest nebo špatně se hojících ran či spálenin od sluníčka.
  • Z pokojových květin jmenujme například rýmovník, který jistě znají nejen rodiče malých dětí. Stačí si utrhnout jeden lístek, rozlomit ho a přiložit k nosu, nebo aloe vera, rostlina prospěšná při zažívacích problémech. Kromě nich pomůže i při spáleninách od sluníčka, posílí i imunitní systém.

Zdroj: fotobanka

A co ta aromaterapie?

Už jsme zmínili, že aromaterapie je založená na éterických olejích, tedy vonných substancích získaných z částí květin, plodů, kůry, stonků, listů, mízy apod. Takový olej si můžete buď připravit doma, nebo si koupit již hotový, stačí přidat pár kapek do aromalampy. Jaké rostliny jsou pro aromaterapii jako stvořené?

  • Levandule, která nádherně voní, uklidňuje, pomáhá při špatném spánku, depresích i úzkostech.
  • Na lidskou psychiku příznivě působí i meduňka, éterický olej z jejích listů oceníte i při srdečních potížích nebo nevolnosti.
  • Eucalyptus mírní ucpání dutin.
  • Bolesti hlavy, deprese nebo příznaky PMS mírní i esenciální olej z jasmínu.
  • Esenciální olej z šalvějeuklidňuje nervy, zlepšuje paměť, umí i zklidnit bolavé svaly.
  • Paměť a kognitivní výkonnost zlepšuje i rozmarýn.
  • Šeřík nevypadá dobře jen v míchaných kyticích, omamná je i jeho vůně. Ta zlepšuje náladu, uvolňuje napětí, zlepšuje koncentraci.

Napsat komentář