HOBBYMANIE(5)

Pojištění pro vaše plechové miláčky aneb Jak pojistit dražší auta?

Bezpečnost na silnici je pro nás prvořadá, není radno ji podceňovat. Bezpečnostní prvky vozidel se ale různí, každé auto prochází crash testy jinak. Patříte mezi ty, kteří třeba právě kvůli bezpečnosti investovali do dražšího auta? Pak si ho nezapomeňte také odpovídajícím způsobem pojistit. Poradíme vám, jak na to.

Autopojištění dělíme na dvě skupiny

Ať už si pořídíte dražší nebo levnější auto, pořád platí, že když přijde na jeho pojištění, máte povinnost si sjednat povinné ručení, uzavření havarijního pojištění je naopak dobrovolné.Jak je to možné?

Zatímco povinné ručení se vztahuje na škody, které provozem svého vozidla způsobíte někomu jinému, havarijní pojištění kryje škody, které vzniknou vám. Vy se tak můžete rozhodnout, zda škody na svém majetku zaplatíte sami ze svého, nebo uzavřete havarijko a plnit bude ve většině případů pojišťovna.

Jak vybrat to pravé povinné ručení?

Už jsme zmínili, že povinné ručení musí mít každé vozidlo, a to ze zákona. I proto se někdy toto pojištění označuje jako zákonné pojištění vozidla nebo také pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Kryje škody, které způsobíte neúmyslně někomu jinému. Může jít jak o škody na majetku, tak o škody na zdraví nebo životě.

Možná si teď říkáte, že když je povinné, tak si určitě nemůže vybírat, jaké povinné ručení si sjednáte. To je ale velký omyl, povinné ručení nabízí hned několik pojišťoven, u každé z nich se ale může značně lišit. A to nejen cenou pojistného, která se odvíjí od mnoha parametrů.

Na čem závisí výše pojistného?

Pojistné ovlivňuje celá řada věcí, mezi nimi věk řidiče, jeho řidičská zkušenost (počet měsíců bez nehody), bydliště, roční nájezd kilometrů a technické parametryvozidla jako počet sedadel, obsah a výkon motoru, hmotnost vozidla, jeho stáří apod.

Zdroj: fotobanka

Co si u povinného ručení pohlídat?

Jednoznačně dvě věci, a to pojistné limity a výluky z pojištění. To jsou ostatně parametry, o které byste se měli zajímat u každého pojištění. V případě povinného ručení zatím platí minimální pojistný limit 35 milionů korun (plánuje se ale jeho navýšení), ne vždy je tato částka dostatečná, proto zvažte, zda se nepojistit třeba na 70, 100 nebo i víc milionů korun.

No a když přijde na výluky, ty se liší pojišťovnu od pojišťovnu, obecně v nich ale najdete např. jízdu bez řidičského oprávnění, jízdu s vozidlem, které nesplňuje normy STK, střet dvou vozidel stejného majitele, škody způsobené nevhodným použitím vozidla apod.

A co to havarijní pojištění?

Havarijní pojištění oceníte, když způsobíte nehodu, a kromě škody někomu dalšímu, způsobíte škodu i sobě. Oprava vozidla a náhradní díly na něj něco stojí, u dražších aut se tak havarijko rozhodně vyplatí. Kromě výše zmíněné situace ho ale oceníte i tehdy, kdy dojde na vašem voze ke škodě v důsledku živelné pohromy jako je povodeň, krupobití apod., vandalismu či krádeži. Pokud si pořizujete nové vozidlo, zvažte k havarijku i GAP pojištění, díky kterému dostanete v případě totální škody odškodnění ve výši pořizovací cenyvozidla namísto té aktuální.

Víte, že u havarijního pojištění nesmíte podcenit volbu rizik, proti kterým se pojistíte, a také výši spoluúčasti? Od ní se sice odvíjí pojistné a platí, že čím je spoluúčast vyšší, tím je nižší pojistné, na druhou stranu u vyšší spoluúčasti zaplatíte větší část škody ze svého.

Náš tip na závěr: Hledáte to nejlepší pojištění za co nejvýhodnější cenu? Využijte služeb online srovnávačů a nabídky jednotlivých pojišťoven si porovnejte z pohodlí domova online. Stejně si pojištění můžete pak i sjednat.

Napsat komentář