HOBBYMANIE(5)

Vybíráme vhodné autopojištění pro vašeho miláčka

Blíží se výročí vaší pojistné smlouvy na auto a přemýšlíte, zda byste nemohli mít nějakou výhodnější? Nebo si za pár dnů pořídíte nové vozidlo a potřebujete mu najít vhodné autopojištění? Pak jsou následující řádky určeny právě vám!

Pojistěte si auto výhodně

Každé vozidlo, které vyráží na pozemní komunikace, musí mít sjednané zákonné pojištění vozidla, tzv. povinné ručení. Bez něj na silnici prostě nesmí. Další složkou autopojištění pak je havarijní pojištění, které už není povinné, nejen u nových aut se ale mnohdy vyplatí. V čem se liší a jak si je sjednat výhodně?

Když se řekne povinné ručení

Povinné ručení se oficiálně nazývá pojištěním odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Jak už sám název napovídá, jde o povinné pojištění, které řidiče chrání před finančními důsledky toho, že provozem motorového vozidla způsobil třetí straně (stranám) škodu. Je jedno, zda jde o škody na majetku, zdraví nebo o ušlý zisk, kryje i výdaje na odstranění nehody.

Stejně jako každé pojištění má i povinné ručení své výluky, tedy situace, na které se nevztahuje:

  • Řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky.
  • Škody vznikly střetem dvou či více vozidel stejného majitele (pokud nemají rozdílné provozovatele).
  • Jízda bez řidičského oprávnění
  • Jízda s vozidlem bez platné STK
  • Škody vznikly nevhodným používáním automobilu
  • Škoda vznikla mezi vozidly jízdní soupravy, kterou tvořilo motorové a přípojné vozidlo.

Víte, že u povinného ručení si nesjednáváte spoluúčast, každopádně je ale důležité správně nastavit pojistné limity? Minimum je 35 milionů Kč, to ale mnohdy nestačí, tak je lepší pojistit se na vyšší částku.

Zdroj: Fotobanka

Havarijní pojištění se vztahuje na škody na vašem vozidle

Co když způsobíte dopravní nehodu a škoda vznikne nejen na autě někoho jiného, ale i na tom vašem? Když budete mít sjednané havarijní pojištění, nemusíte se stresovat. Stejně tak havarijko kryje škody, které na vašem vozidly vznikly v důsledku odcizení, vandalismu, působením živlů nebo neoprávněným užitím vozidla.

V tomto případě si s pojišťovnou sjednáte spoluúčast, tedy částku, kterou se na škodě budete podílet. Ta může být vyjádřena jak konkrétní částkou, tak procenty.

Na co se havarijní pojištění může vztahovat?

Rizika, proti kterým se pojistíte, jsou volitelná. Buď se můžete pojistit proti všem a zvolíte variantu all-risk, nebo si vyberete ta, která vám reálně hrozí. Může jít o:

  • Havárii (sem patří jak autonehoda, tak třeba střet se zvěří)
  • Odcizení
  • Vandalismus
  • Živelní pohromy jako požár, povodeň, zásah blesku, krupobití atd.
  • Neoprávněné užití vozidla

Náš tip: Řešíte havarijní pojištění pro úplně nový vůz? Pouvažujte ještě o GAP pojištění, které byste ocenili, kdyby došlo k totální škodě na vašem autě.

1 Comment

Napsat komentář