HOBBYMANIE(5)

Jak nepřijít o peníze při koupi nemovitosti?

Dospěli jste k velkému rozhodnutí, že si pořídíte byt nebo baráček, a teď Vás čeká mnoho papírování a vyřizování. No a hlavně – nalezení toho vhodného, vysněného. Víte o tom, že celý proces koupě nemovitosti se může proměnit v noční můru, pokud zanedbáte jeden důležitý krok v papírování?

Nemovitost se závazkem
Takto lze nazvat nemovitost, která má na sebe vázaný závazek ve formě dluhu nebo například věcného břemene. Jednoduše řečeno si s koupí nemovitosti koupíte i dluhy či jiné závazky, které přejdou na vás.

Zástavní právo smluvní – je to to jeden z nejčastějších závazků původního majitele. Původní majitel si na nemovitost vzal hypotéku, a ještě před jejím splacením se rozhodl ji prodat. Před tím, než vyřídíte papíry mezi sebou, musí koupi schválit banka, u které má původní majitel hypotéku sjednanou. Zbývající nesplacenou částku hypotéky si poté banka strhne z kupní ceny.

Zástavní právo fyzické osoby – je to v podstatě obdobná situace, jako předchozí zástavní právo, akorát zde místo banky vystupuje soukromá osoba. Nastává to v situacích, kdy banka původnímu majiteli neschválila hypotéku (například kvůli věku) a ten si půjčil od fyzické osoby. Věřitel vám v tomto případě musí vydat jistinu o zůstatku a závazek vzdání se zástavního práva.

Exekutorské zástavní právo – zde jde již do tuhého, protože tohoto práva využívají exekutoři a koupit takovou nemovitost může být velký risk. O koupi takové nemovitosti že vždy musíte poradit s právníkem.

Dluhy vůči společenství vlastníků nebo družstvu – jedná se o nesplacené závazky do fondu oprav či nesplacenou anuitu u družstevního bytu. Před koupí takové nemovitosti žádejte od společenství vlastníků či družstva potvrzení, že původní majitel nemá vůči nim žádné dluhy. Ty poté totiž přejdou na vás a mohou být velmi vysoké.

Jak se vyhnout nepříjemnostem?
Bude to stát hodně papírování, ale vyplatí se to, protože přeci jen si nekupujete věc v řádek desítek korun, ale v řádech milionů.

Na stránkách www.cuzk.cz nebo na poště získáte List vlastnictví, ve kterém najdete všechny závazky. Před finálním podepsáním smlouvy si vyžádejte nebo vyhledejte aktuální List vlastnictví, protože dluhy mohou naskakovat dodatečně. Dále můžete využít Rejstříku exekucí, požádat finanční úřad o poskytnutí bezdlužnosti či napsat orgánům sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. U všeho počítejte s minimální lhůtou 30 dní na odepsání.

Soňa J.

 

Zdroj Foto – fotobanka

Napsat komentář