HOBBYMANIE(5)

Dýně, symbol podzimu

Objevují se koncem léta a na podzim jejich přítomnost vrcholí. Dýně zdobí okna a vstupní dveře snad v každém městě. Dokutálí se kamkoliv, na parapety, na římsy, do nádob i podél chodníků. Jejich užitek nalezneme i v kuchyni.

Pakliže si zrovna motáte hlavu se správným určením názvu, zda-li se jednou skutečně o dýni, tykev, cuketu nebo dokonce patizon, souhrnný název pro všechny tyto plody je tykev.

 

Okrasné nebo jedlé?Polévka z dýně

Všechny tykve jsou jedlé, ovšem s těmi okrasnými je větší práce a používají se spíše na ozdobu. Ačkoliv tedy nejsou jedovaté automaticky se řadí do skupiny okrasných, především jde o malé kultivary. Nejoblíbenějšími jedlými tykvemi jsou máslové dýně a dýně Hokaido. Vyhledávanými jsou i muškátové a špagetové dýně.

 

Výběr dýně, skladování, příprava

Dýni vybíráme nejlépe u farmářů a zemědělců, kteří se dýněmi zabývají. Dobrá dýně bude mít  dostatečně zaschlou stopku a neporušenou slupku. Dýni skladujeme na suchém místě kolem 15stupňů. Nikdy neskladujeme v lednici. U velkých dýní kontrolujte stav slupky častěji. Po rozkrojení vydrží dýně přikryta folií v lednici několik dní.

Dýni naporcujeme tak, že se zprvu zbavíme stopky a dále ji rozřízneme na polovinu. Ačkoliv mají všechny dýně jiný tvar, uvnitř jsou stejné. Očistěte střed dýně od semen a vláknité dužiny. Slupka se až na vyjimky (Hokaido) loupe.

 

Co dýně obsahuje?

Všechny dýně obsahují především vodu a to téměř z 90%. Dále vlákninu, vitamíny, minerální látky a naopak málo sacharidů.

V tykvi nalezneme hořčík, draslík, měď, železo, selen, fosfor a vitamin A, Alfa a Beta karoten, lutein. Dále taky vlákninu a omlazující kyselinu nukleovou. Díky tomuto složení má pozitivní účinky na trávicí trakt, imunitní systém, na správnou funkci slinivky, napomáhá při správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, uklidňuje nervy a pomáhá při onemocnění ledvin.

 

 

Zdroj Foto : Fotobanka

Napsat komentář