HOBBYMANIE(5)

Potřebujete si sjednat povinné ručení? Vyberte si to nejvýhodnější!

Jste už jen krůček od pořízení nového vozidla a přemýšlíte, jak a kde ho pojistíte? Nebo se jen blíží výročí vaší pojistné smlouvy a vám se zdá, že platíte za povinné ručení víc, než je opravdu nutné? Nejvyšší čas porovnat si nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si tu nejlepší.

Povinné ručení je nutností

Jak už název napovídá, povinné ručení je ze zákona povinné, musí ho mít sjednané každé vozidlo, které se pohybuje po pozemní komunikaci. Někdy se také nazývá jako zákonné pojištění, povinné pojištění nebo pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla a kryje vás pro situace, kdy svým vozidlem způsobíte škodu třetím stranám.

Právě v tom se liší od další složky autopojištění, tedy od havarijního pojištění. To se totiž vztahuje na škody, které vznikly na vašem vozidle, a to ať v důsledku nehody, nebo živelné události, případně vandalismu apod.

Jaké škody kryje povinné ručení?

Jak zmiňujeme už výše, vztahuje se na škody, které provozem vozidla způsobíte někomu jinému. Může jít jak o škody na majetku, tak na zdraví nebo životě, nebo třeba o ušlý zisk.

Víte, že existují i výluky z pojištění, tedy situace, na které se pojištění nevztahuje? Patří sem třeba řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, škody způsobené nevhodným používáním automobilu, jízda bez řidičského oprávnění nebo škody, které vznikly střetem dvou vozidel stejného vlastníka.

Zdroj foto: fotobanka

Co by mělo být součástí povinného ručení?

Součástí povinného ručení jsou také asistenční služby, které oceníte hlavně v zahraničí. Je ale třeba se zajímat o jejich rozsah. Co si budeme povídat, když dojde k nehodě, býváme naštvaní, nevíme, co dělat. Když kolem nás navíc všichni mluví cizím jazykem, moc nám to nepomůže. Klidný hlav v telefonu, který navíc mluví naší mateřštinou, nás uklidní a navede nás, co je třeba udělat.

Víte, že kromě instrukcí vám asistenční služby mohou zajistit třeba odtah vozidla, poskytnout ubytování, zapůjčit náhradní vozidlo atd.?

Dalším důležitým parametrem povinného ručení je nastavení pojistných limitů, tedy maximální částky, kterou pojišťovna třetí straně vyplatí, když jí způsobíte škodu. Minimem je 35 milionů korun, ani to ale nemusí stačit. Kdo chce být dobře chráněný, ten by měl zvážit limit ve výši 50-100 milionů Kč.

Jak si sjednat to nejvýhodnější pojištění?

Pojištění není radno podcenit, většina z nás se ale snaží najít to nejvýhodnější. Každá ušetřená koruna se totiž počítá. Nejsnazší cestou je sjednání pojištění online, kdy bez nutnosti opustit domov na jednom místě uvidíte nabídky jednotlivých pojišťoven a vy si vyberete tu nejlepší. Stačí vyplnit pár základních informací o sobě a vozidle.

Víte, že cenu povinného ručení ovlivňuje jak nastavení pojistných limitů, na kterých se ale rozhodně nevyplatí šetřit, tak váš věk, adresa, to, jak dobře řídíte a výkon nebo objem motoru vašeho vozidla? Mezi další parametry, které mohou mít vliv na výslednou cenu povinného ručení patří i počet sedadel, datum první registrace, druh paliva, značka a model vozu a to, zda je majitel fyzická nebo právnická osoba.

Napsat komentář