HOBBYMANIE(5)

Jak se vyznat v materiálech ložního prádla?

Každý z nás večer uléhá do postele s vidinou dlouhého a ničím nerušeného kvalitního spánku. Po náročném dni toužíme nechat se obejmout jemností peřin a doufáme, že nás odnesou do pohádkové říše snů. Jen tak se totiž ráno probudíme odpočatí a plni sil. Realita je ale často taková, že se v noci neustále převalujeme, deka se válí mimo postel a my jsme ráno jako zpráskaní psi. Na vině může být stres, ale i špatně vybrané ložní prádlo.

Naše tělo spánek potřebuje

Během spánku dochází ke změně činnosti mozku doprovázené ztrátou vědomí a sníženou citlivostí na vnější podněty. Svaly se uvolní, snižuje se teplota a krevní tlak, dýchaná se zpomalí a zdají se nám sny. Naše tělo odpočívá a doplňuje síly na další den.

Zaměřeno na ložní prádlo

Abychom se vyspali do růžova, je třeba mít kvalitní postel s matrací, dobře vyvětranou ložnici a taky dobře vybrané ložní prádlo. I na něm totiž záleží. Některé materiály studí, jiné hřejí. Některé kloužou, další se zatrhávají a elektrizují vlasy. Jak se v materiálech vyznat?

Bavlně důvěřovaly už naše babičky

Bavlna je na poli ložního povlečení stálicí, bez které se neobešly už naše babičky. Bavlněné povlečení je savé, prodyšné a příjemné na tělo, snese i vysoké teploty praní a žehlení. Mačká se, takže je třeba povlečení před použitím vyžehlit.

Krepové povlečení potěší nejen šikovné hospodyňky

Většina z nás nesnáší žehlení, u ložního prádla to platí dvojnásob. Je rozměrné, špatně se s ním manipuluje. Povlečení, které se žehlit nesmí je tak pro nás doslova požehnáním. A právě takové je krepové povlečení, které si zachovalo všechny kladné vlastnosti bavlny (však také bavlněné je), jen je u něj žehlení zakázané.

Víte, že ho poznáte na první pohled? V pravidelných pruzích se střídá jemná a zvrásněná část.

Mikrokrep je lehký a vzdušný

Povlečení z mikrokrepu si vás získá vzdušností a lehkostí, extrémně rychlým schnutím a taky tím, že díky své struktuře dokáže absorbovat až 5x více vlhkosti než bavlna, a přesto udrží pokožku suchou po celou noc. Vlhkost totiž odvádí na povrch tkaniny.

V zimě zahřeje flanel

Patříte mezi zimomřivce, nebo jen prostě máte v zimě rádi teplo? Vsaďte na flanelové povlečení z kvalitní počesané bavlny, které příjemně hřeje. I povlečení z flanelu je prodyšné a savé, vedle s ním rozhodně nešlápnete.

Bavlněný satén je TOP

Toužíte se uložit do krásně lesklého saténového povlečení? Pak vsaďte na bavlněný satén. Sice je o něco méně lesklý než ten z polyesteru, ale nebude vás tolik studit, elektrizovat vlasy, zatrhávat se, ani sklouzávat.

Mikrovlákno je lehoučké jako pírko

Jemné jako hedvábí, lehké jako pírko. Přesně tak bychom mohli charakterizovat povlečení z mikrovlákna, které rychle schne a dobře se udržuje. Roztoči ani bakterie se v něm nezabydlí, takže pod ním mohou spát i alergici a astmatici.

Napsat komentář