HOBBYMANIE(5)

Pečujeme o dřevěnou podlahu

Dřevěné podlahy jsou velmi trvanlivé a pořídili jste si je nejspíše s tím, že ani vaši vnuci je nebudou muset měnit. Jsou zkrátka na celý život. Jak se o ně starat, abychom z nich měli stále radost?

 

Staré parkety 

Nejdříve se podíváme na starší parkety. Není nijak neobvyklé bydlet v bytě s parketami starými 70 nebo 100 let. V první půli 20. století byla parketová podlaha běžný standard městských bytů a dnes není důvod se parket zbavovat. Jsou doslova nesmrtelné, mají krásnou patinu a starosvětský šarm. Mohou však být po letech špinavé, rozeschlé a poškrábané. Pusťte se do renovace, stojí to za to. Na internetu naleznete návody jak na to.

Špinavé či poškozené?

Nejprve se důkladně přesvědčte, zda případné vady na kráse nejsou jen povrchové nečistoty, které umyjete hrubším hadrem a saponátem. Parkety mívají různé povrchové ošetření, mohou být například lakované, nebo voskované. Pokud se lak na parketách místy odírá, vrstva laku na exponovaných místech chybí a špiní se už přímo dřevo, je na čase přistoupit k důkladnější renovaci. Starý lak se musí odbrousit a parkety znovu nalakovat. Buď si můžete pozvat odbornou firmu, nebo si vypůjčit brusné nástroje v půjčovně a opravit podlahu vlastními silami. Je to ale dřina, která vyžaduje pár dní času, fyzickou kondici a grif při práci s bruskou. Odborník si poradí i se spárami mezi rozeschlými parketami. Voskované parkety se dříve drátkovaly, dnes už tuto práci také odvedou brousicí stroje.

Po velké renovaci je třeba obnovit povrchovou vrstvu laku, vosku, či oleje a nadále při úklidu používat čistící a pěstící prostředky určené pro konkrétní povrch. Jsou mezi nimi rozdíly, nevhodným přípravkem se dá povrch podlahy i poškodit.

Nové dřevěné podlahy

Současné třívrstvé podlahy se dodávají už s povrchovou úpravou. Podle vkusu jste si vybrali lakované či olejované a od výrobce, potažmo dodavatele, jste jistě obdrželi i návod na údržbu. Ihned po položení se olejované podlahy doporučuje ošetřit novou vrstvou oleje a všechny podlahy pečujícím přípravkem, který odpuzuje vlhkost, ošetří spáry a mírně odpuzuje nečistoty. 

Používejte vždy originální přípravky na čištění a pěstění podlah dodávané výrobcem. Jen tak máte záruku, že podlaha vydrží dlouho stále stejně pěkná. 

Nezaměňujte přípravky na olejované a lakované podlahy, mají různé složení a záleží na tom.

 

Několik doporučení závěrem

  • Rozlité tekutiny utírejte hned.
  • Nohy nábytku, kterým hýbete, podlepte měkkými filcovými podložkami a často je měňte za čisté.
  • Dřevěnou podlahu v zádveří či předsíni chraňte před hrubými nečistotami a posypovou solí z obuvi.
  • Často vysávejte nebo zametejte.
  • Na mokrý úklid používejte přípravky doporučené výrobcem podlahy.

Péči potřebuje každá podlaha, dřevěná není nijak náročná, přitom je krásná a dlouhověká.

Napsat komentář