HOBBYMANIE(5)

Šišky nejsou jenom pro veverky, na téhle si pochutnáte i vy!

Aby bylo jasno, nejde o opravdové šišky z jehličnatých stromů. Tyhle je svým tvarem pouze připomínají. Jsou to anony, kterým se říká čerimoja. Jsou velmi blízkými příbuznými s pawpaw (muďoul, banán severu, asimina triloba).

Dají se koupit i u nás, ale dopřejte si vlastní sklizeň!

Pokud tyhle vzhledově zvláštní plody někdy zahlédnete v nabídce některého ze supermarketů, neváhejte s koupí. Má opravdu skvělou chuť! Je třeba ji konzumovat po změknutí a bez semen. Krémovitou dužinu můžete vybírat lžičkou, skvělá je ale i v podobě štávy, když dužinu rozmixujte.  Pokud ji ovšem chcete vychutnávat opravdu čerstvou, pak není nic jednoduššího: Vypěstujte si ji sami, není to vůbec složité.

Čerimoja (annona cherimola) přes svůj tropický původ lépe prospívá v oblastech spíše subtropických, kde dochází k jistému ochlazení přes zimu a nám nejblíže ji tak můžeme nalézt např. ve Španělsku, v jižní Itálii na Sicílii či na Madeiře (odrůdy Fino de Jete, White, místní selekce) s plody až kilogramovými. „Čerimoja je chladuvzdorná, odolává i nízkým mrazíkům, ale raději to nezkoušejte,“ doporučuje Stanislav Hecht, sběratel tropických plodonosných rostlin.

Ja čerimoju pěstovat?

Je možné ji s úspěchem pěstovat jak v bytech, kdy ale potřebuje alespoň částečné ochlazení přes zimu – postačuje pod 18-20°C, tak ve skleníku. Ideálně snáší letnění na chráněných místech. Jako u všech anon je vhodné umělé opylení úplně rozvitých květů, které mění své pohlaví (nejdříve jsou samičí, posléze samčí). Pyl přenášejte na bliznu nově rozvitých květů na květy starší.

Lidmi stvořený hybrid s anonou šupinatou (annona squamosa) zvaný atemoya kombinuje vynikající vlastnosti obou rodičů a je také velmi vhodný pro pěstování u nás. Oba uvedené druhy v ČR dobře prospívají a plodí vynikající, byť logicky menší plody. Roubované rostliny vhodných odrůd nabízí například www.pawpaw.cz.

Odborná spolupráce: Stanislav Hecht

Napsat komentář