HOBBYMANIE(5)

Uvažujete o nové podlaze do kuchyně?

U některých materiálů, konkrétně u korku, lze využít obě možnosti. Korkovou podlahu můžete položit plovoucím způsobem se zámkovým spojem i nalepit. Uvažujete-li o nové podlaze do kuchyně, určitě pro vás nebude prioritou způsob pokládky, ale spíš odolnost materiálu. Kuchyně patří ve většině domácností k frekventovaným místům, navíc zde samozřejmě hrozí různé nehody v podobě nejen rozlitého mléka. Kromě kvality podlahy vás proto v tomto případě bude zajímat i snadná údržba.

Laminát

Laminátové podlahy se do namáhaných prostor přímo doporučují. Navíc si můžete vybrat z nepřeberného množství vzorů, výjimkou nejsou ani imitace dřeva. Materiál je odolný proti opotřebení a dobře se udržuje. Dá se vysávat, zametat i vytírat obyčejným hadrem nebo mopem a nepotřebujete žádné speciální přípravky. Pokládku navíc zvládne každý průměrně zdatný kutil. Na rozdíl od dřevěné podlahy však lamino nepřebrousíte a případné poškození je nevratné. Pozor, nehodí se však do míst, kde bývá vlhko.

Dřevo

Dřevěná podlaha dodá obydlí komfortní vzhled, otázkou je, zda se hodí zrovna do kuchyně.  Jestli ze své touhy nedokážete slevit, dbejte alespoň, aby měla vrstvu dřeva minimálně 4 mm, v případě spojování 8 mm. Levnější a tenčí podlahy se totiž nedají přebrousit. Nejoblíbenější a nejvíce využívané jsou třívrstvé dřevěné podlahy. Podkladovou vrstvu tvoří většinou měkké dřevo (např. smrk), avšak na trhu seženete i dostatečně stabilní celodubové dřevěné podlahy. V případě lamina i dřevěných podlah se nedoporučuje jejich kladení do novostaveb dříve, než se místnosti zbaví vzdušné vlhkosti vytápěním a větráním. Dřevěná podlaha by se rovněž měla impregnovat a penetrovat. Dá se také dobře natírat, lakovat a mořit. Ošetřuje se pak podobně jako parkety.

Chvála vinylu

Ne, opravdu nejde o podlahu z linolea, nýbrž o netoxickou syntetickou látku z PVC. Skvěle se hodí právě do kuchyně, kde se většinou lepí. Tloušťku mívá 5 mm a nevyžaduje žádné podložky. Dobře prostupuje teplo a tím pádem vyhovuje i v kombinaci s podlahovým vytápěním. V případě vinylové podlahy nehrozí vysychání ani bobtnání. Jde o podlahu antibakteriální a nenáročnou na údržbu a dokonce nepropouštějící žádné skvrny. Rozlitý čaj či džus nebo ukáplou marmeládu jednoduše setřete a vše zmizí beze stopy.  Na výběr je navíc pestrá paleta barev a dekorů včetně imitace dřeva či kamene.

Korek na vzestupu

Stejně jako vinyl se těší velké oblibě stále častěji využívaný korek. Zajišťuje pohodlí při chůzi, stejně jako vinyl působí teplým dojmem a navíc tlumí hluk. Když vám upadne hrnec, máte jistotu, že nevyděsíte řinčením tři patra pod vámi. Bát se nemusíte ani otlaku na povrchu, neboť další z úžasných vlastností korku je, že vytlačená místa z jeho povrchu postupně zmizí. Vybrat si můžete přírodní korek, voskovaný nebo leštěný. Přírodní povrch se po nalepení ošetřuje včelím voskem a nezaškodí tento proces přibližně dvakrát do roka zopakovat. Lakovaný korek je takřka bezúdržbový. A ještě bonus na závěr: korkové podlahy vydrží až čtvrt století!

Už jste se rozhodli? Neodoláte luxusnímu vzhledu, nebo u vás vyhraje praktičnost?

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář